Apel telefonic între Sunak și Zelenski. Marea Britanie promite intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat despre intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina vineri în cursul unui apel telefonic, a anunţat guvernul britanic, citat de DPA.
Sunak i-a spus preşedintelui ucrainean că Marea Britanie şi aliaţii săi "trebuie să continue să asigure că Ucraina este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru a valorifica recentele sale succese de pe câmpul de luptă".
Cei doi lideri au discutat despre cele mai recente evoluţii legate de invazia Rusiei, Sunak aducând un omagiu eforturilor trupelor ucrainene în oraşul puternic contestat Bahmut.
Ministerul Apărării (MoD) de la Londra a declarat în briefingul zilnic de informaţii că forţele ucrainene au fost forţate să efectueze "retrageri ordonate" din poziţiile pe care le deţineau anterior în regiunea Doneţk după ce au fost bombardate de artileria rusă "deosebit de intens" în ultimele 48 de ore.
Sunak a mai spus că un video ce se presupune că arată decapitarea unui soldat ucrainean este "înfiorător" şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere.
Zelenski a cerut liderilor mondiali să răspundă la acest video, despre care Kremlinul a declarat că este "îngrozitor", dar trebuie verificat.
Preşedintele ucrainean a scris pe Twitter: "Am avut o discuţie telefonică cu prim-ministrul (Regatului Unit) @RishiSunak. Am discutat despre situaţia de pe front, nevoile noastre de apărare, sprijinul sporit şi evenimente internaţionale planificate".
"I-am mulţumit că a condamnat execuţia inumană a unui soldat (ucrainean). Împreună trebuie să-l oprim pe agresor & să punem capăt terorii!", a adăugat el, citat de DPA şi PA Media.
Lupta pentru Bahmut. Ucrainenii au început să cedeze teren
Trupele ucrainene au fost forţate să se retragă din anumite părţi din Bahmut în faţa unui nou asalt al forţelor ruse asupra oraşului în ruine, a anunţat vineri Ministerul britanic al Apărării, Moscova forţând o victorie în faţa Kievului înainte de aşteptata contraofensivă ucraineană, relatează Reuters şi DPA.
Responsabili ucraineni susţin că Rusia a adus trupe din alte regiuni ale frontului pentru o ofensivă majoră asupra Bahmut, oraş pe care Moscova încearcă să-l captureze de peste opt luni pentru a-şi relansa invazia pe scară largă, declanşată acum un an.
"Rusia şi-a redinamizat asaltul împotriva oraşului Bahmut în regiunea Doneţk, în timp ce forţele Ministerului Apărării rus şi cele ale Grupului Wagner şi-au îmbunătăţit cooperarea", indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informare zilnic.
În trecut, ţările occidentale au subliniat faptul că neînţelegerile între Ministerul rus al Apărării şi grupul privat de mercenari Wagner constituie o slăbiciune majoră a Rusiei, notează Reuters.
"Forţele ucrainene se confruntă cu importante probleme de reaprovizionare, dar au procedat la retrageri ordonate de pe poziţiile pe care au fost forţate să le cedeze", se menţionează în document.
În apropiere de Bahmut, soldaţi ai unei unităţi de artilerie ucraineană încărcau obuze într-un obuzier din perioada sovietică şi trăgeau spre linia frontului, unde - potrivit lor -Rusia îşi masase infanteria.
"Ţinta noastră în această direcţie este în principal infanteria. Există o mare concentrare de 'factor uman' al Federaţiei Ruse", declară Dmitro, comandantul unităţii de artilerie, în vârstă de 44 de ani.
Bahmut, care avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, a fost ţinta principală a Rusiei în ofensiva masivă din cursul iernii, care a avut puţin câştig până în prezent, în pofida luptelor infanteriei la sol şi de o intensitate nemaivăzută în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Comandanţii ruşi au redirecţionat trupe spre Bahmut din alte regiuni, a confirmat ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hana Maliar.
"Inamicul îşi utilizează acolo unităţile cele mai profesioniste şi recurge la o cantitate importantă de artilerie şi de aviaţie", a transmis ea prin Telegram.
"În fiecare zi, inamicul efectuează la Bahmut între 40 şi 50 de operaţiuni de asalt şi 500 de episoade de bombardamente", a spus ea.
Buletinul britanic de vineri arată că ucrainenii deţin în continuare cartierele din partea de vest a Bahmut, dar au fost supuşi unor tiruri ale artileriei ruse extrem de intense în ultimele 48 de ore.
Unităţile de mercenari Wagner se concentrează de acum pe avansarea în centrul oraşului Bahmut, în timp ce paraşutişti ruşi îi ajută prin atacuri asupra flancurilor oraşului.
Think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că imagini geolocalizate arată că forţele ruse avansaseră în ajun mai mult în vestul şi centrul oraşului şi înregistraseră "progrese nesemnificative" în sudul şi sud-vestul Bahmut.
Capturarea oraşului ar fi prima victorie substanţială a Rusiei în ultimele opt luni. Moscova afirmă că aceasta ar deschide calea cuceririi celei mai mari părţi din teritoriul regiunii Donbas, în estul Ucrainei, un obiectiv major al războiului.
După străpungeri ucrainene majore ale frontului în al doilea semestru al anului trecut, liniile frontului abia s-au mişcat în cursul ultimelor cinci luni, în pofida unei ofensive ruseşti masive.
Moscova a făcut apel la sute de mii de rezervişti proaspăt înrolaţi şi la mii de condamnaţi recrutaţi ca mercenari din închisori. Kievul s-a concentra asupra apărării liniilor sale în aşteptarea sosirii de noi arme occidentale pentru o preconizată cotraofensivă în lunile următoare.
"Ne pregătim băieţii", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video joi seara. "Aşteptăm cu nerăbdare livrarea armelor promise de partenerii noştri", a spus el.
Ucraina părea pe cale să abandoneze Bahmut la sfârşitul lunii februarie, dar în martie a anunţat că va lupta acolo, afirmând că merită să apere oraşul distrus în mare parte din cauza pierderilor pe care le provoacă ruşilor care încearcă să-l preia cu asalt.
Cele două părţi afirmă fiecare că provoacă celeilalte pierderi enorme. Documente ale serviciilor de informaţi americane divulgate săptămâna trecută indicau că Rusia a pierdut între 35.000 de şi 43.000 de soldaţi ucişi, în timp ce Ucraina ar fi pierdut între 15.500 şi 17.500 de militari, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News