Data publicării:

Aparatul de tuns, motiv de scandal: Vlad Pascu a pierdut procesul cu penitenciarul Poarta Albă

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Pascu a contestat sancțiunile disciplinare impuse de Comisia de Disciplină, care i-au restricționat drepturile în urma unor incidente din închisoare.

Citește și: EXCLUSIV Nicușor Dan i-a luat fața Elenei Lasconi la prezidențiale 2024. Debusolare totală privind candidatul dreptei

Vlad Pascu, tânărul încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă după ce a provocat un accident tragic în august anul trecut, soldat cu moartea a doi studenți lângă Vama Veche, a pierdut unul dintre cele trei procese intentate împotriva penitenciarului.

În noaptea de 18 spre 19 august 2023, Pascu, aflat sub influența unor substanțe precum cocaină și amfetamine, a intrat cu viteză de peste 100 km/h într-un grup de tineri pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai. Tragedia s-a soldat cu doi morți și trei răniți, iar Pascu se află de atunci în detenție.

În luna martie a acestui an, Vlad Pascu a fost sancționat disciplinar după ce i-a împrumutat unui coleg din penitenciar un aparat de tuns cumpărat de la magazinul unității. Colegul său, Andrei Chidoveț, a modificat aparatul pentru a-l folosi ca pe un dispozitiv de tatuat, încălcând astfel regulamentul intern, care interzice transmiterea de obiecte personale între deținuți, în afara condițiilor admise. Ca urmare, Comisia de Disciplină l-a sancționat pe Pascu prin suspendarea dreptului de a primi vizite pentru o lună.

Pascu a contestat sancțiunea, iar avocatul său a susținut în instanță că tânărul nu a avut intenția de a încălca regulamentul și că aparatul de tuns este un obiect de igienă personală care nu impune restricții speciale. „Nu avem de-a face cu un obiect adus din exterior sau unul interzis. Era un bun de igienă personală pe care l-au împrumutat între ei”, a argumentat avocatul. Acesta a adăugat că sancțiunea este „disproporționată” și reflectă o „demonizare” exagerată a clientului său. „Vlad Pascu este privit puțin mai diferit față de alți deținuți și se încearcă o demonizare, într-un mod exagerat. Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a declarat avocatul în fața instanței.

Cu toate acestea, Judecătoria Medgidia a respins contestația lui Pascu, iar sentința este definitivă. În plus, el a fost obligat să plătească suma de 500 de lei pentru cheltuieli judiciare.

Pe lângă acest caz, Vlad Pascu mai are două contestații împotriva altor sancțiuni primite în penitenciar. Într-unul dintre cazuri, i s-a suspendat dreptul de a primi vizite pentru trei luni, după ce, prin intermediul tatălui său, a oferit un interviu din închisoare protestatarului Marian Moroșanu, cunoscut drept „Ceaușescu”. La ultima ședință de judecată în acest dosar, unul dintre avocații lui Pascu a cerut ca instanța să audieze persoanele implicate în acest interviu.

De asemenea, Pascu a primit o a treia sancțiune disciplinară, contestată la Judecătoria Medgidia, al cărei prim termen este stabilit pentru 28 noiembrie.

Între timp, procesul principal în care Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă la Judecătoria Mangalia a fost amânat de mai multe ori în ultimele luni, din cauza întârzierii unor expertize medico-legale. La cererea avocatului Adrian Cuculis, instanța a dispus examinarea a doi dintre tinerii răniți în accident, pentru a stabili dacă aceștia au suferit vătămări permanente, ceea ce ar putea afecta cuantumul daunelor morale și încadrările juridice ale acuzațiilor. Următorul termen al acestui proces este programat pentru 15 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel