Data publicării:

Apărarea ucraineană, cu un pas înainte: Cum a încercat Rusia să își camufleze dronele pentru a trece neobservate /VIDEO

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Într-un efort disperat de a evita doborârea de către apărarea antiaeriană ucraineană, forțele ruse au început să își camufleze dronele în culorile și simbolurile Ucrainei, sperând astfel să treacă neobservate.

 Această tactică vine în contextul în care Ucraina a dezvoltat o expertiză remarcabilă în interceptarea și eliminarea dronelor rusești, atât din aer, cât și de la sol.

Imagini recent publicate arată o dronă rusească doborâtă în aer de un interceptor ucrainean, scene surprinse de o altă dronă ucraineană care monitoriza operațiunea. Comentariul care însoțește imaginea descrie această situație ca fiind „o imagine foarte rară a ceea ce se întâmplă atunci când dronele interceptoare ucrainene doboară dronele de recunoaștere rusești”.

Pe lângă tehnologia sofisticată de interceptare, ucrainenii au dezvoltat metode simple, dar eficiente, de neutralizare a dronelor rusești. O astfel de metodă constă în coliziunea intenționată cu elicea propulsoare a dronelor rusești, care le scoate instantaneu din funcțiune și le face inutilizabile.

În fața avansului tehnologic și a preciziei tot mai ridicate ale forțelor de apărare ucrainene, rușii încearcă să ocolească vigilența acestora recurgând la camuflaj. Surse ucrainene indică faptul că Rusia și-a vopsit o parte din drone în culori ucrainene, pentru a imita vizual aparatele folosite de Kiev și a induce în eroare apărarea antiaeriană. Această strategie de camuflaj urmărește să le permită dronelor să pătrundă mai adânc în teritoriul ucrainean fără a fi detectate imediat.

Cu toate acestea, apărarea ucraineană s-a dovedit extrem de eficientă, reușind să doboare un număr semnificativ de drone inamice înainte ca acestea să ajungă la țintele lor. Ucraina folosește atât interceptoare aeriene cât și sisteme antiaeriene de la sol pentru a respinge atacurile, ceea ce ridică mari provocări pentru Rusia în desfășurarea operațiunilor de recunoaștere și bombardament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel