Apa potabilă, restricționată, pe timp de noapte, într-o comună din Dâmbovița
Consumul de apă potabilă continuă să fie restricționat în această localitate, pe timp de noapte, din cauza secetei.
Apa a ajuns să fie tot mai prețioasă în comuna Valea Lungă. Este pentru a treia oară în această vară când Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița menține restricțiile de furnizare a apei în această comună, pe timp, de noapte, între orele 22.00 – 05.00. Noul interval în care consumul de apă va fi restricționat la Valea Lungă va fi între 8 -14 august, scrie dbonline.ro.
„Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița anunță întreruperea furnizării apei potabile în comuna Valea Lungă – satele: Valea Lungă Cricov, Moșia Mică, Gorgota, Stubeie-Tisa, Ogrea și Valea Mare, noaptea, în perioada 08.08.2022 – 14.08.2022, între orele 22:00 – 5:00, pentru refacerea rezervei de apă.
Se recomandă ca la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute. Rezultatele analizelor de laborator vor fi afițate pe pagina: https://www.catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa Compania de Apă își cere scuze consumatorilor pentru disconfortul creat”, se arată într-un comunicat emis de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița.
Seceta face ravagii în Europa
Întreaga Europă se luptă cu căldura şi cu seceta. Ne confruntăm cu interdicţii excepţionale şi cu o penurie epocală de apă care pune agricultura în genunchi şi turismul în dificultate.
Din România până în Spania, jumătate din teritoriul Bătrânului Continent, aşa cum spune un studiu al Comisiei Europene, este în pericol.
Un ţăran român constată neajutorat dezastrul: "Nu putem face nimic, fiecare dintre noi va trebui să înţeleagă. Porumbul este în întregime uscat - spune el - totul este uscat: nu va fi porumb, nici măcar un sfert, unii pot culege ceva ici-colo, dar foarte puţin",
Italia, prejudiciu de 6 miliarde de euro
În Italia, 2022 este până acum anul cel mai călduros din secolul al XIX-lea; pentru Coldiretti, prejudiciul adus agriculturii se ridică la 6 miliarde de euro. Recolta de porumb şi furaje s-a înjumătăţit, producţia grâului a scăzut cu 30%, cea a fructelor cu 15%, iar cantitatea de lapte muls a scăzut şi ea cu 20%. Pentru mulţi este prea devreme pentru a face bilanţul, deoarece foarte probabil în câteva luni, cifrele vor fi şi mai proaste.
Franţa, în alertă
În Franţa, de miercuri întreaga ţară este în stare alertă de secetă, aceasta fiind cea mai gravă din istoria ţării, aşa cum a spus premierul, Elisabeth Borne.
În 100 de municipii din sud-estul ţării deja nu mai curge apă potabilă de la robinet, iar mai la nord, în regiunea Vosgi, apa de la robinet nu poate fi băută timp de cel puţin 48 de ore: autorităţile locale sunt nevoite să o înlocuiască cu apa din lac, care înainte de a fi băută, trebuie tratată.
Guvernul a activat o celulă de criză de secetă şi gigantul energetic EDF ar putea fi obligat să limiteze producţia la uzina de la Tricastin pentru că apa din Ron, mult prea fierbinte, nu satisface nevoile de răcire a reactoarelor.
Utilizarea apei este limitată în 93 de regiuni.
"Ne aflăm într-un context care nu mai corespunde niciunui obicei - spune Christophe Bechu, ministrul francez pentru tranziţia ecologică - nu am trăit niciodată o secetă ca aceasta.
Şi vestea proastă este că, potrivit previziunilor, nu există niciun motiv care să ne facă să credem că această situaţie va înceta".
Probleme şi în Polonia, Germania, Ungaria
Olanda, Germania, Polonia, Ungaria, şi Slovenia, Croaţia, se confruntă cu aceleaşi neplăceri, în primul rând cu dificultatea de a găsi furaje.
Situaţia este dificilă şi în întreaga Peninsulă Iberică: în Spania, volumele de apă stocate în bazine sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe zece ani.
În Portugalia, apa din lacurile de acumulare pentru centralele hidroelectrice este la jumătate din media celor şapte ani anteriori, ca să nu mai vorbim de incendiile care devastează teritoriul din sudul Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News