Apă pe Marte! O variantă marțiană a Marelui Canion a fost găsit în spațiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Pe planeta Marte a fost găsită apă, într-o formațiune asemănătoare Marelui Canion. 

Marte are propria sa versiune a Marelui Canion, iar oamenii de știință au determinat că această caracteristică nou descoperită găzduiește „cantități semnificative de apă”, formațiunea fiind scoasă la iveală de un satelit care înconjoară planeta roșie, potrivit Agenției Spațiale Europene, citată de CNN

ExoMars Trace Gas Orbiter, lansat în 2016 ca o misiune comună între Agenția Spațială Europeană și Roscosmos, a detectat apa aflată în Valles Marineris pe Marte. Acest canion este de 10 ori mai lung, de cinci ori mai adânc și de 20 de ori mai lat decât Marele Canion, aflat în Statele Unite ale Americii. 

Apa de pe Marte este înghețată

Apa este situată sub suprafața sistemului canionului și a fost detectată de instrumentul FREND al orbitatorului sau detectorul de neutroni epitermici cu rezoluție fină. Acest instrument este capabil să cartografieze hidrogenul în stratul superior al solului marțian.

Cea mai mare parte a apei de pe Marte este situată în regiunile polare ale planetei și rămâne înghețată. Valles Marineris se află chiar la sud de ecuatorul planetei, unde temperaturile de obicei nu sunt suficient de reci pentru ca apa să rămână sub formă lichidă. 

Observațiile au fost colectate de satelit între mai 2018 și februarie 2021. Anterior, alți orbitatori au căutat apă chiar sub suprafața marțiană și au detectat cantități mici sub praful marțian.

China a planificat să trimită oameni pe Marte în 2033

China își propune să trimită prima sa misiune cu echipaj pe Marte în 2033,urmată de zboruri regulate, în baza unui plan pe termen lung de construire a unei baze permanent locuită și extragerea de resurse, anunță Reuters.

Planul ambițios, care va intensifica competiția cu Statele Unite pentru debarcarea oamenilor pe Marte, a fost dezvăluit după ce China a trimis un rover robotizat pe Marte la mijlocul lunii mai. Lansările cu echipaj pe Marte sunt planificate pentru 2033, 2035, 2037, 2041 și mai departe, a declarat șeful principalului producător de rachete din China, Wang Xiaojun, la o conferință de explorare spațială în Rusia, prin link video.

Înainte de începerea misiunilor cu echipaj, China va trimite roboți pe Marte pentru a studia posibile amplasamente pentru bază și pentru a construi sisteme de extragere a resurselor, a raportat China Space News miercuri, citându-l pe Wang. Pentru a locui pe Marte, echipajele ar trebui să poată utiliza resursele planetei, cum ar fi extragerea apei de sub suprafața planetei, generarea de oxigen și producerea de electricitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel