Apă cu porția în mai multe localităţi din Dolj: Devine din ce în ce mai preţioasă!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Apă cu porția în mai multe localităţi din Dolj: Devine din ce în ce mai preţioasă! Sursa - Pexels
Apă cu porția în mai multe localităţi din Dolj: Devine din ce în ce mai preţioasă! Sursa - Pexels
Compania de Apă 'Oltenia' (CAO) a restricţionat, începând de vineri, furnizarea apei potabile către populaţie în mai multe localităţi din judeţul Dolj.

Potrivit reprezentanţilor companiei, restricţiile se impun din cauza secetei şi a faptului că a crescut mult consumul de apă al utilizatorilor din localităţile Breasta, Cârcea, Şimnicu de Sus (satele Albeşti, Floreşti, Dudoviceşti, Jieni, Româneşti, Izvor).

'Apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă în multe localităţi şi sunt luate măsuri de restricţionare a consumului, pentru protejarea acestei resurse, nu numai în România, ci în toată lumea. Nici judeţul Dolj nu face excepţie, mai ales că seceta s-a instalat de o bună perioadă, fiind grav afectată pânza freatică.'

Apel la toţi utilizatorii, atât din Craiova, cât şi din celelalte localităţi ale judeţului

'Este motivul pentru care Compania de Apă 'Oltenia' face apel la toţi utilizatorii, atât din Craiova, cât şi din celelalte localităţi ale judeţului, să folosească apa numai pentru consum casnic, nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor şi a diverselor recipiente folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, deoarece orice consum peste medie va fi resimţit de toţi utilizatorii branşaţi la reţeaua respectivă. Folosirea raţională a resurselor de apă este o responsabilitate comună!', informează Compania de Apă 'Oltenia'.

Pe lângă temperaturile ridicate din ultima perioadă, utilizarea excesivă a apei din reţelele de distribuţie a dus la scăderea debitului şi a afectat funcţionarea serviciilor în condiţii optime.

'Din motive tehnice, Compania de Apă 'Oltenia' nu poate asigura un debit mai mare decât cel proiectat la data executării reţelelor de apă. În aceste condiţii, facem apel la consumatori să utilizeze cu măsură apa din reţeaua publică. Pentru udarea grădinilor sau a spaţiilor verzi există posibilitatea forajelor proprii.

Se caută soluţii

În numeroase localităţi din judeţul Dolj, Compania de Apă 'Oltenia' a preluat reţele de alimentare cu apă insuficient dimensionate pentru necesarul local şi a făcut investiţii pentru a suplini aceste lipsuri. Se caută soluţii, derulăm în acest moment lucrări în multe zone din judeţ în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, dar avem nevoie de cooperarea utilizatorilor serviciilor Companiei de Apă 'Oltenia, mai informează reprezentanţii CAO.

În acest moment, este instituit program de furnizare a apei potabile în mai multe localităţi din judeţ: Călăraşi, Dăbuleni, Cârcea, Şimnicu de Sus şi Breasta, scrie Agerpres.

Apa potabilă a fost restricționată, joi, în Craiova. A fost disponibilă doar în intervalul orar 19 – 21

Amintim faptul că apa potabilă a fost furnizată în Craiova, joi, doar între orele 19 – 21, în contextul în care rezerva de apă a orașului s-a epuizat, din cauza consumului ridicat și a unei avarii.

„Din cauza avariei de pe aducțiunea de apă Isvarna – Craiova, pentru remedierea căreia s-a lucrat 34 de ore, cumulată cu perioada caniculară, care a dus la creșterea excesivă a consumului, rezerva de apă a municipiului Craiova s-a epuizat. În aceste condiții, Compania de Apă Oltenia este nevoită să furnizeze apă, astăzi, 21.07.2022, în intervalul orar 19.00 – 21.00. După ora 21.00 se întrerupe alimentarea cu apă, pentru refacerea stocurilor necesare asigurării alimentării în regim continuu”, conform unui comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, vor fi afectate cartierele Șimnicu de Jos, Centura de Nord, Craiovița, George Enescu, Brazda lui Novac, zona de centru, Rovine, Lăpuș, Lăpuș-Argeș, Valea Roșie, Sărari și Bariera Vâlcii.

„Compania de Apă Oltenia S.A., prin laboratoarele de analiză a apei potabile, va monitoriza permanent calitatea apei după repunerea în funcțiune a sistemului. Atenționăm utilizatorii de apă potabilă din zonele menționate că, din cauza manevrelor de golire şi umplere a sistemului public de alimentare cu apă potabilă, ocazional, se pot produce modificări ale calității apei potabile din punct de vedere al turbidității şi culorii. La apariția acestor fenomene se va evita consumul de apă potabilă, până la limpezirea apei”, se arată în comunicat.

„În condițiile acestor avarii de pe aducțiunea Isvarna – Craiova, este evident că realizarea Firului II care să aducă apă de la Isvarna la Craiova este o investiție vitală și urgentă, de maximă importanță. Se lucrează pe toate cele 6 contracte, progresul fizic fiind de peste 50%. Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova, cu o valoare totală de peste 115 milioane de euro, presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri, precum și amenajarea incintei de captare Izvarna și o stație nouă de hipoclorit. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulțumim pentru înțelegere”, concluzionează compania, în comunicatul de joi. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel