AP NATO. Jens Stoltenberg spune care e contribuţia importantă a României
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat luni, în sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a NATO, contribuţia importantă a României la Alianţa Nord-Atlantică, remarcând participarea ţării noastre la misiunile din Kosovo şi Afganistan şi alocarea de către Bucureşti a 2% din PIB pentru apărare.

În discursul său din plenul AP-NATO, Stoltenberg a punctat, de asemenea, importanţa găzduirii de către România a unor componente ale apărării antirachetă.

Încep prin a mulţumi României pentru găzduirea acestei reuniuni şi pentru contribuţiile numeroase şi foarte solide la Alianţă, la apărarea şi siguranţa noastră comune. România este importantă în foarte multe privinţe - contribuţia ei la misiunile din Afganistan şi Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici şi pentru că doreşte să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Aşadar, România doreşte să menţină în siguranţă cei aproape 1 miliard de cetăţeni ai (statelor, n.r.) NATO, a spus oficialul NATO.

În intervenţia sa, Jens Stoltenberg a subliniat importanţa alocării de fonduri mai consistente domeniului apărării de către ţările membre şi în contextul apariţiei de noi ameninţări la adresa securităţii. Astfel, el a menţionat că în 2016 doar cinci ţări aliate alocau cel puţin 2% din PIB (obiectiv stabilit la summitul NATO din Ţara Galilor, din septembrie 2014) şi a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB în acest an, acest prag urmând să fie atins şi de Letonia şi Lituania în 2018. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel