Anvelopele de iarnă sunt obligatorii de astăzi. Vezi ce amenzi rişti dacă nu le ai
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
anvelopa
anvelopa

Noua lege privind dotarea vehiculelor în condiţii de iarnă intră în vigoare astăzi.

Astfel, anvelopele devin obligatorii în condiţii meteo specifice: drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Acestea trebuie să fie omologate şi să poarte marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm. Anvelopele denumite comercial “all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă M+S, M.S., M&S, informează Jurnalul Naţional.

Ministerul Transporturilor a anunţat săptămâna trecută care sunt amenzile ce vor fi aplicate pentru nerespectarea regimului anvelopelor. Acestea pot varia de la 600 de lei până la 8 000 de lei.

Astfel, în cazul autovehiculelor cu masa totalã maximã autorizatã mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, valoarea amenzii variaza între 600 - 1400 lei. În cazul autovehiculelor de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, valoarea amenzii poate varia între 2500 – 4000 lei.

Dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui sector de drum, sancţiunea contravenţională este de 5000 - 8000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel