Urmărește emisiunea live
Anunț de la Guvern pentru Noua Casă, program aferent anului 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.  

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

VEZI ȘI: Credite la bancă. Singurele rate care nu cresc nici dacă ROBOR sau IRCC urcă fără oprire

Românilor le cresc ratele într-un ritm alarmant.

Sunt și oameni care au rate fixe. Fiind fixe, evident nu cresc. Ne referim, de exemplu, la românii care au credite de nevoi personale. 

În cazul creditelor de nevoi personale, dobânda fixă este valabilă pe toată durata creditului, iar la cele ipotecare – în primii 5 ani ai creditului, după care dobânda devine variabilă.

Singura problemă atunci când ai rate fixe

Ratele fixe pot da un sentiment de confort și siguranță, dar trebuie să știți un lucru important: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Doi sunt factorii pe care ar trebui să-i iei în considerare când alegi între credite:

Riscul creșterii ratelor, dacă dobânzile cresc, în cazul creditelor cu dobândă variabilă și dacă există cumva riscul să ajungi în situația în care să nu mai poți achita ratele;

Costul total al creditului - având în vedere că un credit este un angajament pe mai mulți ani.

Un credit cu dobândă fixă te ajută să fii ferit de creșterea ratelor, dacă dobânzile vor urca. Însă vine și cu un cost: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Creditele cu dobândă fixă devin mai atractive în perioadele în care dobânzile de referință sunt în creștere și asta se întâmplă de obicei în perioade cu inflație în creștere. Astfel, chiar dacă în prezent, dobânda fixă este mai mare decât cea variabilă, costul creditului nu va crește în viitor, dacă dobânzile continuă să crească, informează CEC.

Un dezavantaj al creditelor cu dobândă fixă este că ratele nu vor scădea dacă dobânzile interbancare revin pe un trend descrescător.

CITEȘTE ȘI: Articolul de lege care ar putea să-i salveze pe românii cu rate mari. Elena Cristian: Măsurile trebuie luate repede, chiar acum - https://www.dcnews.ro/articolul-de-lege-care-ar-putea-sa-i-salveze-pe-romanii-cu-rate-mari-elena-cristian-masurile-trebuie-luate-repede-chiar-acum_901509.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel