Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Anularea PUZ-urilor din Bucureşti goneşte investitorii. Compania suedeză Skanska renunţă la zeci de muncitori din România

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Facebook Skanska România
Facebook Skanska România

Skanska Construction, divizia de construcţii a companiei suedeze Skanska, va renunţa la zeci de muncitori din România, din cauza lipsei de predictibilitate privind noi contracte la nivel local. 

Alegeri prezidentiale 2024

Update: Punct de vedere al companiei suedeze Skanska. 

 

"Din punct de vedere organizatoric, operațiunile Skanska în România se împart în două divizii cu echipe de management diferite:

Divizia de Dezvoltare Comercială, care are ca rol dezvoltarea și managementul clădirilor de birouri, însemnând: achiziția terenului pe care urmează să fie construit proiectul, dezvoltarea conceptului și designului, închirierea și ulterior vânzarea acestuia si care este condusă de către Aurelia Luca, în calitate de Executive Vice President Operations Ungaria și România.

Divizia de Construcții, care are în atribuții construcția efectivă a proiectelor locale și care este coordonată de Miroslav Vycital, în calitate de Branch Director Ungaria și România.

"Restructurarea Diviziei de Construcții Skanska România (alcătuită în majoritate din ingineri) nu are nicio legătură cu anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), așa cum în mod inexact au fost interpretate informațiile într-o serie de articole apărute în mass-media în ultimele ore. Procesul de restructurare este determinat de o decizie strategică internă, care vine în contextul actual al pieței.” Miroslav Vycital, Branch Director Romania și Ungaria la Skanska Central Eastern Europe.
 
“Divizia de Dezvoltare Comercială a Skanska deține în prezent atât terenuri cât și autorizații de construire necesare pentru a dezvolta noi clădiri. Într-un context global imprevizibil, ne adaptăm continuu deciziile de începere a proiectelor și evaluăm constant riscurile. În același timp, continuăm să fim parteneri deschiși de dialog cu toți stakeholderii noștri și să rămânem conectați la noi oportunități. 

Avem un model de business foarte sustenabil, așadar în paralel cu pregătirea proiectelor din pipeline, ne concentrăm pe cele pe care le avem astăzi în portofoliu – clădirile de birouri Equilibrium 1 și Equilibrium 2.” Aurelia Luca, Executive Vice President Operations Ungaria și România, Divizia de Dezvoltare Comercială a Skanska din CEE.

- ştirea iniţială - 

Skanska a mai renunţat o dată la piaţa din România, în 2003, dar a revenit în 2007 cu divizia de dezvoltare imobiliară. În 2011, compania a revenit pe piaţa românească şi cu divizia de construcţii şi şi-a explicat şi dorinţa de a intra în parteneriate public-private. 

În ultimii 12 ani, compania suedeză a construit în Bucureşti centrele de birouri Green Court, Campus 6 şi Equilibrium, însă pe fondul anulării Planurilor Urbanistice Zonale de Sector proiectele Skanska ar fi intrat într-un blocaj, scrie profit.ro

Miroslav Vycltal, directorul diviziei de construcţii a Skanska pe România şi Ungaria, a transmis că "din cauza deciziei de a ne concentra pe piaţa din România doar pe proiectele interne şi pentru că nu există nicio dată clară de începere a unui nou proiect, am decis să limităm operaţiunile locale în divizia de construcţii. 

Ca urmare, suntem nevoiți să reducem considerabil echipa Skanska Construction din București. Chiar și cu un număr limitat de angajați, Skanska Construction Romania continuă să își desfășoare activitatea ca entitate de sine stătătoare în grupul Skanska”.

Întrebat despre numărul de angajați afectați de această decizie, managerul Skanska nu a răspuns, dar sursa citată afirmă că este vorba despre zeci de angajaţi.

"Divizia de dezvoltare comercială a Skanska, din România, rămâne în formulă completă și se concentrează pe dezvoltarea și managementul clădirilor, pregătindu-le ulterior pentru vânzare, așa cum este și modelul nostru de business. Lucrăm la pregătirea proiectelor din portofoliu și suntem în continuare conectați la dinamica pieței“, mai transmit reprezentanţii companiei.

Pe 7 iunie, Nicuşor Dan a anunţat anularea PUZ sector 2, al cincilea PUZ de sector anulat sau suspendat de instanţă.

"Tribunalul București a anulat și a suspendat azi PUZ Sector 2. Este al cincilea PUZ de sector care este anulat de instanță.

Dispariția a zeci de hectare de spațiu verde, blocuri de 14 etaje pe malurile lacurilor, blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lățime, asta înseamnă PUZ Sector 2, ca și celelalte PUZ-uri de sector.

Asa-zișii dezvoltatori imobiliari au încercat cu tot dinadinsul să oprească soluția instanței: cereri succesive de recuzare a instanței, plângere la DNA împotriva judecătoarei înainte de pronunțare, intervenții noi la fiecare termen pentru a forța amânarea, etc.

Iar instituțiile statului tac complice: Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul au fost sesizate de mine de acum doi ani și nu fac în continuare nimic, mai mult, încurajează așa-zișii dezvoltatori să construiască în baza PUZ", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel