Data publicării:

Antropologul Vintilă Mihăilescu vine la „Întâlnirile SpectActor”, la TNC

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Antropologul Vintilă Mihăilescu este invitatul lui Nicolae Coande la o nouă ediţie a   „ Întâlnirilor SpectActor”. Reputatul specialist va susţine conferința   „ Olteni și ardeleni –   cele dou ă suflete românești? ”, duminică 12 martie, ora 11, la sala Ion D. Sîrbu a TNC.

Autorul: De la Ovid Densușianu, la Constantin Noica, numeroși intelectuali români au vorbit despre „cele două suflete românești”: ciobanul și agricultorul, valorizînd, de regulă, cultura primului. În toți Balcanii, tipul omului de la munte a fost comparat sistematic cu cel al omului de la șes. În antropologie, deosebirile între societățile de crescători de vite și cele de agricultori au fost studiate îndelung. În satele din nordul Olteniei, diferențele dintre pământeni (agricultori olteni) și ungureni (ciobani veniți din Ardeal) sunt și ele importante. Să fie acestea „cele două suflete românești”?...
 
Absolvent al Facultății de Psihologie din București, în 1974, doctor în psihologie la aceeași facultate, Vintilă Mihăilescu este în prezent profesor de antropologie SNSPA. Preocupările sale profesionale acoperă domeniile studiilor rurale, culturii materiale, patrimoniului și teoriei antropologice. Corespondent permanent al revistei Dilema Veche, director general al Muzeului Țăranului Român între 2005 și 2010, profesorul Mihăilescu a înființatSocietatea de Antropologie Culturală din România și primul master de antropologie din țară. De asemenea, a predat și la universități din Franța, Elveția, Belgia, Italia și Canada și a colaborat ca expert cu instituții precum P&G, ING, BRD, RAIFFEISEN, KRUK, IKEA, Carefour, CeRe, FDSC, OAR etc. 
 
De asemenea, a predat și la universități din Franța, Elveția, Belgia, Italia și Canada. În 2005 a primit Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare ofiţer, iar în 2006 Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler. Preocupările sale profesionale au pornit de la psihologia genetică, s-au orientat spre etnopsihologie și acoperă în prezent diverse domenii ale antropologiei culturale. Principalele sale cărți de autor sînt: Fascinația diferenței (Paideia, 1999, Editura Trei, 2014), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007),Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Curtea Veche, 2010) și Apologia pîrleazului (Polirom, 2015).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel