Data actualizării:
Data publicării:

Antreprenoriatul feminin în România – performanță și tenacitate

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Prof. univ. dr. Cosmin Marinescu, profesor în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice (ASE), cadru didactic din anul 1998 și Doctor în Economie din 2003, a transmis un mesaj despre antreprenoriatul feminin în România – performanță și tenacitate.

„În lumea de astăzi, antreprenoriatul feminin devine o forță autentică a schimbării în modernitate, îmbogățind astfel economia prin angajamentul și responsabilitatea femeilor. Este evident că prezența femeilor în mediul de afaceri, în viața socială și în politică, aduce valoare adăugată prin dinamism, tenacitate și competitivitate. Suntem astăzi într-o perioadă plină de provocări, iar drumul către un viitor mai bun depinde de viziunea cu care ne construim propria cale, dar și de echilibrul necesar față de atuurile pe care le avem și neajunsurile cu care ne confruntăm de-a lungul istoriei noastre.

Gala “Women in Economy“, organizată consecvent de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), este un foarte bun prilej pentru a ne reaminti că România beneficiază de un potențial imens de creativitate și capital uman, la care se adaugă forța nestăvilită a tenacității feminine de a reuși oriunde și oricând.

Astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, onorăm fiecare femeie care contribuie, prin implicare și devotament, la modelarea prezentului și a viitorului României, având în grijă atât mediul familial, cât și propria carieră și devenire în societate.

O economie durabilă și incluzivă se construiește pe forța meritocrației în diversitate,  iar prosperitatea este rodul sinergiei dintre idei inovatoare, resurse bine gestionate și competențe individuale, indiferent de gen. Concurența naște progres și modernitate, însă progresul unei națiuni nu poate fi exprimat doar cantitativ sau economic, ci și prin aspirațiile și angajamentele noastre pentru libertate, justiție și egalitate de șanse.

În acest context de celebrare și recunoaștere a succeselor impresionante pe care femeile le obțin în economie și nu numai, am fost onorat să transmit și anul acesta mesajul Președintelui României adresat femeilor de afaceri din țara noastră, în deschiderea Galei CONAF 2024, alături de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, de Președintele Senatului și Prim-ministrul României, distinși membri ai Guvernului, precum și înalți reprezentanți ai Comisiei Europene și ai corpului diplomatic de la București.

Am transmis felicitări organizatorilor și președintei CONAF, doamna Cristina Chiriac, pentru modul mereu implicat de promovare și însuflețire a antreprenoriatului feminin.”, a fost mesajul profesorului de economie.

În cele ce urmează, mesajul Președintelui României transmis în deschiderea Galei CONAF:

„Distinse doamne și stimați invitați,

Îmi face o deosebită plăcere să transmit felicitări tuturor doamnelor care, prin activitatea și performanțele lor, se regăsesc în Gala „Women in Economy“, un eveniment dedicat celebrării succeselor impresionante pe care femeile le obțin în domeniul economic, dar și în alte domenii ale societății noastre.

Salut implicarea Parlamentului European și a Reprezentanței Comisiei Europene în România în acțiunile de susținere a carierei femeilor.

Regăsim astăzi tot mai multe doamne în mediul de afaceri, în mediul academic, în artă, în domenii diverse în care femeile se remarcă prin performanțe admirabile, obținute prin muncă, voință și tenacitate.

România a făcut progrese semnificative în promovarea egalității de gen și în sprijinirea participării active a femeilor la cele mai înalte niveluri de reprezentare profesională.

Potrivit Raportului Băncii Mondiale din 2023, România se situează în fruntea țărilor europene în privința accesului femeilor în mediul de afaceri, cu un scor de peste 90 de puncte din 100.

În prezent, suntem recunoscuți drept una dintre țările cu cele mai mici discrepanțe salariale între bărbați și femei, fapt ce întărește stimulentele profesionale în economia noastră.

Doamnelor și domnilor,

CONAF susține consecvent și puternic un ecosistem antreprenorial care promovează diversitatea, inovația și dezvoltarea sustenabilă. Anul acesta, la cea de-a 6-a gală “Women in Economy”, suntem martorii unui dialog activ și onest între sectorul privat și autoritățile publice, pentru schimbări pozitive în viața românilor.

Cu fiecare inițiativă, v-ați propus binele comun și progresul colectiv. Pactul pentru Muncă, proiect emblematic al CONAF, este un răspuns la provocările pieței muncii. Pactul pentru Educație Antreprenorială, în parteneriat cu Ministerul Educației, este o pledoarie pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, în linie cu provocările viitorului.

Sunteți parte a comunității WEgate, o platformă a Comisiei Europene dedicată femeilor antreprenor. Mediul asociativ este poarta de intrare în mediul economic, iar acest demers susține activitatea femeilor de afaceri la nivel internațional.

Anul 2023 a consemnat performanțe importante în mediul de afaceri, în special pentru antreprenoriatul feminin: fonduri de investiții nou create, competiții în favoarea inovației și o comunitate în plin avânt.

Femeile din România au devenit lideri în Europa în startup-uri cu potențial ridicat, reprezentând jumătate din totalul întreprinzătorilor români activi pe piețele internaționale, așa cum evidențiază raportul Global Entrepreneurship Monitor.

Stimați invitați,

România continuă să înregistreze o creștere economică solidă, contrar unor evoluții europene de tip recesionist. O performanță notabilă este gradul de absorbție de 95% din alocările cadrului financiar precedent și din alte fonduri aferente „Next Generation EU”. În plus, implementarea PNRR și atragerea de noi investiții sunt pași siguri către consolidarea stabilității și a rezilienței economice, obiective pe care ni le dorim cu toții.

Ultimii ani au însemnat pentru România o perioadă de transformare profundă și adaptare continuă la evoluțiile internaționale. Am trecut împreună prin două evenimente majore cu impact global: pandemia și războiul ilegitim împotriva Ucrainei. Pandemia ne-a arătat solidaritatea umană, iar conflictul ne-a testat hotărârea și unitatea.

Am învățat din mers cum să facem față acestor crize prin măsuri extraordinare și sunt necesare eforturi susținute în continuare pentru a menține țara noastră pe drumul cel bun, drumul euroatlantic pe care partenerii îl parcurg cu solidaritate și încredere reciprocă.

Astăzi, privind retrospectiv, trebuie să recunoaștem că puterea noastră ca națiune rezidă în capacitatea de a înțelege atuurile pe care le avem și neajunsurile cu care ne confruntăm, pe care trebuie să le valorificăm și să le înfruntăm împreună, cu hotărâre și viziune.

Doamnelor și domnilor,

În calitatea dumneavoastră de lideri în diverse domenii, aveți responsabilitatea de a modela o societate în care egalitatea de șanse să rămână un principiu fundamental. Progresul unei națiuni nu poate fi exprimat doar în termeni cantitativi sau economici, ci și prin ambițiile și angajamentele sale pentru libertate, justiție și egalitate de șanse.

Aceste valori sunt esențiale pentru a debloca potențialul de energie și competență necesar dezvoltării noastre și a generațiilor viitoare.

Gala din această seară aparține, în primul rând, premiantelor. Toate cele zece doamne onorate aici au demonstrat excelență în domeniile lor și merită felicitările noastre pentru performanțele obținute.

În preajma Zilei Internaționale a Femeii, vă invit să celebrăm ambiția și contribuția valoroasă a doamnelor care au în grijă atât mediul familial, cât și propriile cariere și afaceri de succes.

”La mulți ani!” și mult succes în continuare!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel