Antrenamentul militar al lui Harry, "exagerat în Spare, pentru efect dramatic". Instructorul lui Harry din armată: Sunt uimit, poate chiar şocat. Rememorarea este cel puţin inexactă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Episoadele din cariera militară a prinţului Harry, descrise în cartea de memorii Spare, ar fi fost exagerate intenţionat, pentru un efect dramatic, afirmă instructorul militar al ducelui de Sussex. 

Unul dintre lucrurile pe care Harry le-a scris în cartea sa a fost că instructorul său i-a oprit intenţionat şi fără avertisment motorul avionului pe care îl pilota în timpul unui exerciţiu. Cu toate astea, Michael Booley, sergent major la acea vreme, insistă că toate detaliile exerciţiilor sunt discutate cu piloţii în prealabil. 

"Sunt uimit de ce am citit. Aş putea spune chiar că sunt şocat", a spus Booley, citat de Mirror

În memoriile sale, prinţul a scris că "în timpul unuia dintre primele noastre zboruri împreună, fără avertisment, Booley a oprit unul dintre motoarele avionului. Am simţit cum aripa stângă se lasă, trage într-o parte, apoi am avut un sentiment de entropei, iar după câteva secunde care s-au simţit ca nişte decenii, el a repornit motorul şi a adus aripile la acelaşi nivel. M-am uitat la el insistent. Ce naiba a fost asta? A fost o tentativă de sinucidere? El a spus simplu că nu, şi că era doar pasul următor în antrenamentul meu". 

Michael Booley, care spune că Harry a fost unul dintre cei mai buni cinci elevi ai săi, neagă povestea lui Harry. 

"Deşi cartea mă complimentează, rememorarea lecţiilor este cel puţin inexactă, mă tem. Este important să subliniem faptul că nimic din ceea ce se întâmplă în carlingă nu vine ca o surpriză pentru pilot. Fiecare exerciţiu vine după ce are loc un briefing, în care se discută fiecare aspect. Se zboară exact aşa cum reiese din informare. Singurele surprize apar atunci când se introduc urgenţele, dar despre asta nu s-a scris în carte. Oprirea motoarelor este exersată înaintea primului zbor solo, pentru ca piloţii să fie pregătiţi pentru astfel de evenimente", a declarat Booley. 

Porecla menţionată în carte pentru prinţul Harry nu ar exista

Deşi Michael Booley spune că are în continuare mult respect şi admiraţie pentru Harry, el pune sub semnul întrebării mai multe părţi din carte. Booley transmite şi că nu i s-a adresat niciodată ducelui cu apelativul "Lt. Wales", aşa cum scrie în carte. 

"Cred că referinţa la exerciţiile de zbor este dramatizată, exagerată. Pun asta pe seama scriitorului din umbră. Nu l-am numit, de asemenea, niciodată Lt Wales (n.r. Locotenentul Ţara Galilor). Era ofiţer, aşa că mă adresam cu 'domnule'". 

Booley nu e singurul camarad al lui Harry care pune la îndoială cartea Spare 

Un fost instructor pe elicoptere Apache a declarat, conform sursei citate, că "se fac informări despre toate exerciţiile de pilotaj, astfel că studentul ştie clar care e planul. Când eşti în aer, e clar că nu e momentul pentru a informa pe cineva rapid despre ceea ce urmează. Informarea se face la sol, în faţa unei table de scris. Nu pot decât să mă gândesc că acest pasaj din carte e exagerat, pentru efect dramatic, pentru că este complet greşit şi niciun instructor nu se comportă aşa". 

Echipa de comunicare a prinţului Harry nu a făcut niciun comentariu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel