Data publicării:

Antony Blinken critică Rusia pentru impactul războiului asupra foametei globale

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Joi, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a chemat Rusia la Organizația Națiunilor Unite pentru impactul pe care îl are războiul său „nejustificat și inadmisibil” din Ucraina asupra foametei globale și a cerut să se încheie războiul.

„Fiecare membru al acestui Consiliu, fiecare membru al Națiunilor Unite ar trebui să spună Moscovei: „Destul! Destul cu folosirea Mării Negre ca metodă de șantaj”, a spus Blinken despre recenta retragere a Rusiei din acordul care a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene să fie exportate în lume. „Destul să-i tratăm pe cei mai vulnerabili oameni din lume ca pârghie. Ajunge cu acest război nejustificat, inadmisibil!”, a mai spus el. 

Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, pe care a prezidat-o, despre insecuritatea alimentară globală, Blinken a subliniat legătura dintre conflict și foamete în crizele din întreaga lume.

„Resurse limitate, tensiuni sporite între comunități și națiuni, părțile aflate în război folosindu-se de hrană pentru a subjuga populațiile”, a spus el. „Într-adevăr, conflictul este cel mai mare motor al insecurității alimentare, violența și neliniștea împingând anul trecut 117 milioane de oameni în privațiuni extreme.”

Consiliul a convenit în unanimitate asupra unei declarații prezidențiale de patru pagini în care se cere respectarea dreptului internațional umanitar și accesul nestingherit la ajutor pentru civilii aflați în nevoie. Consiliul a subliniat, de asemenea, necesitatea „ruperii cercului vicios dintre conflictul armat și insecuritatea alimentară”.

Separat, secretarul Blinken a spus că aproape 90 de țări, multe dintre ele din sudul global, au semnat un comunicat comun, scris de SUA, prin care se angajează să pună capăt folosirii foametei și alimentelor ca arme de război.

El a anunțat, de asemenea, o nouă finanțare în valoare de 362 de milioane de dolari pentru a combate factorii insecurității alimentare și pentru a spori reziliența în 11 țări africane și în Haiti.

Din ianuarie 2021, Washingtonul a oferit peste 17,5 miliarde de dolari pentru a combate foametea și insecuritatea alimentară, inclusiv peste 7,2 miliarde de dolari pentru Programul Alimentar Mondial - aproape jumătate din întregul său buget.

Trimisul Rusiei a respins interesul occidental pentru problema insecurității alimentare, spunând că este determinat doar de dorința de a „demoniza Rusia”.

„Cum putem vorbi despre orice dorință a țărilor voastre de a aborda problemele internaționale de securitate alimentară? Tot ceea ce vă motivează este dorința de a pedepsi Rusia și de a-i face o înfrângere strategică”, a spus ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanski. „Nu vă pasă deloc de interesele țărilor din sudul global, dar nouă da.”, a mai spus el. 

El a spus că Rusia este pregătită să revină la Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră dacă toate cererile acesteia sunt îndeplinite. El a subliniat anunțul Moscovei că va trimite între 25.000 și 50.000 de tone de cereale gratuite în șase țări africane în următoarele luni, ca dovadă a bunăvoinței sale.

De când Moscova a părăsit unilateral acordul, luna trecută, a vizat în mod repetat mai multe porturi ucrainene, distrugând infrastructura critică, facilitățile și peste 180.000 de tone de cereale. Moscova a avertizat, de asemenea, că va considera orice nave din Marea Neagră ca transportând mărfuri militare și, prin urmare, ținte legitime, potrivit Voanews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel