Antonio Gueterres, secretarul general al ONU, cere întrevederi cu Putin și Zelenski
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Secretarul General al ONU, Antonio Gueterres, le-a scris președinților Ucrainei și Rusiei, în speranța unei întrevederi cu fiecare. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a scris marţi preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi la Kiev, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric, citat de AFP și Agerpres. 

"În această perioadă de mari pericole în ceea ce priveşte consecinţele", Guterres doreşte să discute "măsuri urgente pentru restabilirea păcii în Ucraina", precum şi "viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional", a spus Dujarric.

Scrisorile au fost transmise misiunilor diplomatice rusă şi ucraineană de la ONU.

AFP reaminteşte că Guterres nu a avut până acum decât puţine contacte cu Zelenski, cu care a discutat telefonic o singură dată, în 26 februarie la două zile după începutul invaziei ruse în Ucraina, iar Putin refuză orice dialog cu secretarul general de când acesta a afirmat că Rusia nu respectă Carta ONU. 

Negocieri Rusia-Ucraina. Este așteptată reacția Kievului

Un proiect de document a fost predat părții ucrainene în cadrul procesului de negocieri, iar Moscova așteaptă reacția Kievului, a declarat miercuri reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, scrie Interfax.

"În prezent, proiectul nostru de document a fost înmânat părții ucrainene, care include formulări absolut clare, elaborate. Mingea este de partea lor, așteptăm un răspuns", a spus Peskov când a fost rugat să comenteze despre mersul negocierilor între Rusia și Ucraina.

Întrebat dacă există anumite termene limită pentru reacția Kievului, Peskov a spus: „Depinde de partea ucraineană”.

„Dar repet încă o dată, și am spus în repetate rânduri acest lucru, că dinamica muncii din partea ucraineană lasă de dorit, ucrainenii nu manifestă o mare înclinație de a intensifica procesul de negociere”, a spus secretarul de presă prezidențial.

Te-ar mai putea interesa și: Cine l-ar putea înlocui pe Putin, dacă va fi înlăturat de la putere. Bogdan Chirieac: Numai ei pot să decidă! Putin luptă pentru propria supraviețuire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel