Antonescu renunță la republica parlamentară. Se teme de puterea prea mare a premierului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Președintele PNL Crin Antonescu a declarat, vineri seara, la Realitatea Tv, că introducerea republicii parlamentare ca formă de guvernământ, la modificarea Constituției, produce riscul concentrării puterii în mâinile premierului. Asta după ce, liderul liberal a declarat de mai multe ori de-a lungul timpului că PNL susține de 20 de ani ideea republicii parlamentare, cu alegerea directă a președintelui statului.

Crin Antonescu a vorbit despre cum ar s-ar desfășura raporturile puterilor și instituțiilor dacă România ar deveni republică parlamentară. Potrivit acestuia, românii s-au obișnuit să aibă un șef pe care să-l identifice cu ușurință, chiar dacă vor ca ei să fie cei care îl pun în funcție, iar cadrul constituțional distribuie puterea între președinție și Guvern. În cazul insituirii republicii parlamentare, puterea ar fi concentrată în mâinile premierului care care scapă de cenzura directă a electorarului.

"Tentaţia de a stabili un şef, pe care a speculat-o excesiv Traian Băsescu, trebuie rezolvată de către noi. Dacă facem o republică parlamentară, toată puterea, dar toată, se va duce la primul-ministru. Abia atunci există riscul concentrării puterii", a declarat Antonescu, arătând că mai toate prerogativele actuale ale preşedintelui se vor adăuga celor pe care deja le are primul-ministru.

Cât despre revizuirea Constituţiei, liberalul a apreciat că şeful statului trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor pe care le are actualmente în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete.

"Preşedintele trebuie să răspundă unei singure condiţii: să nu mai fie partizan, să nu facă şi să desfacă el guverne pentru că problemele astea trebuie decise de către Parlament. Niciun preşedinte de până acum nu a respectat aceste condiţii", a spus șeful Senatului.

Liberalul Dan Mihalache spunea și el de curând că majoritatea persoanelor din PNL înclină spre introducerea unei republici parlamnentare.

În această formă de guvernare, președintele este ales de către Parlament, iar atribuțiile sale sunt mai mult simbolice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel