Data actualizării:
Data publicării:

Antarctica înverzește. Pericolul descoperit de oamenii de știință - Foto în articol

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Oameni de știință de la două prestigioase universități au făcut noi descoperiri în Antarctica.

Citește și - Cum arată laboratorul plutitor Tara, lansat pentru prima misiune în Arctica - Foto

Cercetătorii au utilizat imagini din satelit și date cu scopul de a analiza nivelurile de vegetație din Antarctica, loc care s-a încălzit mult mai rapid față de media globală. Conform studiului realizat de oamenii de știință de la universitățile Exeter și Hertfordshire din Anglia și de British Antarctic Survey, ce a fost publicat vineri în revista Nature Geoscience, ei au descoperit că viața vegetală, în principal mușchi, a crescut în acest mediu de nu mai puțin de 10 ori în ultimii 40 de ani.

A crescut cu peste 30% ritmul de înverzire din Antarctica între 2016 și 2021

Vegetația acoperea mai puțin de 0,4 mile pătrate (aproximativ 643 metri, n.red) din Peninsula Antarctică în anul 1986, însă  ajunsese la aproape 5 mile pătrate (aproximativ 8 kilometri pătrați, n.red) până în 2021, conform studiului. Totodată, ritmul în care regiunea a înverzit de-a lungul a aproape 40 de ani s-a accelerat, crescând cu peste 30% între anii 2016 și 2021.

În timp ce peisajul este încă aproape în întregime sub zăpadă, gheață și rocă, această mică zonă verde a crescut mult de la mijlocul anilor 1980, conform lui Thomas Roland, autor al studiului și cercetător în domeniul mediului la Universitatea din Exeter, Anglia.

„Constatările noastre confirmă faptul că influența schimbărilor climatice antropogene nu are limite în ceea ce privește amploarea sa. Chiar și în Peninsula Antarctica – această regiune „sălbatică” cea mai extremă, îndepărtată și izolată – peisajul se schimbă, iar aceste efecte sunt vizibile din spațiu.””, a declarat Roland pentru CNN.

FOTO

Sursa foto - Captură X Lori Burns Rutledge

Ce se întâmplă în cel mai rece loc de pe Pământ

Antarctica este cel mai rece loc de pe Pământ, dar a fost cuprinsă în ultima perioadă de fenomene de căldură extremă. În vara din 2024, unele părți ale continentului au fost afectate de un val de căldură record. Temperaturile au crescut cu până la 50 de grade Fahrenheit (10 grade Celsius, n.red) peste normalul de la mijlocul luni iulie.

În luna martie 2022, temperaturile din unele părți ale continentului au ajuns până la 70 de grade Fahrenheit (21 grade Celsius, n.red) peste normal, fiind cele mai extreme valori de temperatură înregistrate vreodată în această parte a planetei.

În contextul în care poluarea cu combustibili fosili continuă să încălzească planeta, la fel se va întâmpla și cu Antarctica, prevăd oamenii de știință.

Pericol cu înverzirea din Antarctica

Cu cât Peninsula Antarcticca se va înverzi mai mult, cu atât se va forma și mai mult sol, fiind mai probabil ca regiunea să devină mai favorabilă speciilor invazive, fapt care poate va amenința fauna sălbatică nativă.

„Semințele, sporii și fragmentele de plante pot ajunge cu ușurință în Peninsula Antarctica pe cizmele sau echipamentele turiștilor și ale cercetătorilor sau prin rute mai „tradiționale” asociate cu păsările migratoare și cu vântul – astfel încât riscul este clar”, a mai declarat Roland.

”Acest peisaj emblematic ar putea fi schimbat pentru totdeauna”

Totodată, înverzirea ar putea scădea capacitatea peninsulei de a reflecta radiațiile solare în spațiu, pentru că suprafețele mai întunecate absorb mai multă căldură. Aceste efecte ar fi probabil doar local, însă ar putea contribui la accelerarea în continuare a creșterii vieții plantelor, în contextul în care clima continuă să se încălzească, a zis  unul dintre autori, Olly Bartlett, lector superior în teledetecție și geografie la Universitatea din Hertfordshire. „Acest peisaj emblematic ar putea fi schimbat pentru totdeauna”, a mai spus el.

Matthew Davey, profesor asociat de ecologie fiziologică la Scottish Association for Marine Science și expert în ecologia plantelor și microbilor polari, a spus, pentru CNN, faptul că studiul este „un progres important” pentru înțelegerea vieții plantelor din Antarctica. Ar putea exista chiar mai multă vegetație decât cea identificată, a punctat Davey, care nu a fost implicat în cercetare. Metodele folosite de oamenii de știință ar detecta, în principal, câmpuri de mușchi mai mari și mai verzi, a zis el.

Tendință ca vegetația să se răspândească, chiar dacă lent, în Antarctica

„Dar știm că există, de asemenea, zone mari de licheni, iarbă și alge de zăpadă verzi și roșii care vor contribui, de asemenea, la zona de vegetație din Antarctica. Deși creșterea reală a suprafeței de plante este mică, a adăugat el, creșterea procentuală este dramatică și arată „tendința ca vegetația să se răspândească, deși lent, în Antarctica”.

Următorul pas pentru cercetători va fi să studieze, analizeze, felul în care plantele colonizează terenurile goale recent expuse, în contextul în care ghețarii din Antarctica se află într-o continuă retragere, mai notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel