ANPC, dezbatere pentru combaterea fenomenului de ”shrinkflation”. Proiectul a fost pus în transparență decizională pentru 10 zile
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik@lifeforstock
FOTO: Freepik@lifeforstock
ANPC vrea combaterea fenomenului ”shrinkflation”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin al președintelui ANPC, prin care stabilește obligația operatorilor economici de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs având prezentarea, ambalajul, forma (fără a ne limita) identice, chiar în condițiile menținerii aceluiași preț, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

Conform sursei menționate, propunerile și observațiile pot fi depuse în următoarele 10 zile, pe mail-ul secretariatului ANPC, urmând ca acest ordin să intre în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Proiectul de act normativ prevede, totodată, că informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă, lizibilă și cu aceeași dimensiune și se va realiza prin folosirea de către operatorii economici a următoarelor sintagme: ”pe durata întregii perioade de vânzare a produselor cu cantitate modificată” sau ”vânzarea este valabilă în limita stocului disponibil”, prin intermediul unui poster/afiș.

Recomandările ANPC pentru consumatori

De asemenea, operatorii economici trebuie să se asigure de existența unității de referință, la locul de comercializare, la care aplică modificarea cantității produsului.

”Am decis punerea în transparență a acestui Ordin tocmai pentru a asigura consumatorii că ANPC acționează pentru protejarea drepturilor și intereselor lor, în contextul fenomenului cunoscut sub denumirea de shrinkflation, care reprezintă micșorarea cantității produselor și vânzarea acestora la același preț.

Având în vedere această situație, recomandăm consumatorilor citirea cu atenție a etichetelor, mai ales a cantității produsului, precum și a prețului pe unitatea de referință a produsului, înscris pe acestea, astfel încât alegerea finală să fie una în cunoștință de cauză”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Propunerile și observațiile pot fi depuse în perioada 15.05.2024 - 25.05.2024, la adresa de e-mail: [email protected]. Prezentul Ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, precizează ANPC.

Citește și: Reducerea gramajului pe ambalaj. Negrescu spune că Ciolacu se luptă cu morile de vânt. ”Este o metodă prin care încearcă să mai vândă ceva”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel