Anosmia, semn al bătrâneţii. Ce efecte are asupra ta. Te confrunți și tu cu aceste schimbări?
Te confrunți cu efectele anosmiei? Iată ce schimbări apar...
Examinările auzului şi vederii pentru persoanele în vârstă fac parte din testele regulate pe care le efectuează medicii. Cercetătorii au găsit o legătură între pierderea mirosului şi riscul de sănătate fragilă la vârstnici.
"La fel ca vederea şi auzul, simţul mirosului scade odată cu vârsta", a precizat dr. Nicholas Rowan, profesor în chirurgie la Johns Hopkins Medicine - Baltimore şi coautor al studiului.
"Am descoperit că afectarea identificării olfactive şi funcţiilor senzoriale sunt asociate cu fragilitatea senilă, ceea ce este interesant, deoarece arată că nu doar creierul îmbătrâneşte, ci şi probabil ceva periferic, la nivelul nasului", a susţinut Rowan.
Legătura dintre pierderea mirosului şi îmbătrânirea nesănătoasă nu este clară, dar efectele comune ale anosmiei sunt pierderea poftei de mâncare, dificultatea de a menţine igiena personală, depresia şi incapacitatea de a simţi fumul toxic. De asemenea, poate fi asociată cu pierderea în greutate, malnutriţia, îngrijirea personală inadecvată. Examinările privind anosmia la persoanele în vârstă pot ajuta medicii să recomande teste suplimentare.
Ce nu ar mai trebui să mănânci după 40-50 de ani
De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, ar trebui să renunți la anumite alimente.
Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat de ce o anumită categorie de alimente nu ar mai trebui consumată dupa 40-50 de ani.
"Primul exemplu - şi cel mai îndrăgit dintre alimente - și anume categoria de dulciuri poate fi permisă, fără probleme, o dată pe zi, chiar de două ori, în cantităţi mai mici, la vârsta când suntem copii, în creştere, adolescenţi. În schimb, acest obicei se împuținează şi chiar nu prea mai este indicat la vârsta adultă şi, în niciun caz, după 40-50 de ani, când nu doar metabolismul se schimbă, ci şi modul de utilizare sau beneficiul fiecărui nutrient. Mă refer, de exemplu, la zahăr, chiar dacă este în exces sau nu, el nu mai aduce beneficii creierului, aşa cum ar trebui, ci dimpotrivă. Creşte riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau demență. Acestea ar fi foarte indicat să nu le mai consumăm, după 40-50 de ani.
Dar, cum plăcerea este mare, sunt ferm convinsă că, dacă gustăm, nu se întâmplă absolut nimic. Important este să fim atenţi doar să gustăm şi să nu ne lăsăm pradă plăcerii. Mai ales pentru că, în momentul în care vârsta creşte, mă refer în special după 40-50 de ani, noi trebuie să avem grijă să fim mult mai bine hidrataţi, să fin atenți la apa pe care o consumăm şi care este deosebit de importantă", a explicat Simona Carniciu, într-un interviu pentru Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News