Urmărește emisiunea live
ANM: VREMEA ÎN ȚARĂ în perioada 24 iunie - 7 iulie pe regiuni
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
VREMEA ÎN ȚARĂ - Disconfortul termic va rămâne accentuat pe durata următoarelor două săptămâni, când temperaturile maxime vor trece frecvent de 30 de grade în aproape toate regiunile, dar manifestările specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în anumite intervale, reiese din estimările publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 24 iunie - 7 iulie

VREMEA ÎN ȚARĂ - BANAT


În Banat, până în data de 27 iunie, vremea va fi în încălzire, iar media temperaturilor maxime va creşte de la 28 de grade în prima zi până la 34 de grade. Va urma o răcorire, care va face ca, până în ultima zi a lunii iunie, media maximelor termice să revină la 28 de grade. Ulterior, se va încălzi din nou, iar până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor avea în medie valori între 30 şi 32 de grade. Evoluţia mediei temperaturilor minime va fi relativ asemănătoare, cea mai ridicată va fi de 19 grade, în jurul datei de 28 iunie, iar cea mai mică de 14 grade, în ultima dimineaţă a lunii iunie şi în prima din luna iulie. Vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice, pe arii mai extinse în primele şi în ultimele zile de prognoză şi doar pe suprafeţe mici în restul intervalului.

VREMEA ÎN ȚARĂ - CRIȘANA


În Crişana, până în data de 27 iunie, vremea va fi călduroasă, chiar caniculară la mijlocul primei săptămâni, când media temperaturilor maxime va atinge 34 de grade. Va urma o răcorire, astfel că, în ultima zi a lunii iunie, media maximelor va fi de doar 27 - 28 de grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză vremea călduroasă va reveni, iar media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 30 de grade. Media temperaturilor minime va avea variaţii între 16 şi 18 grade, cu excepţia dimineţilor din jurul datei de 30 iunie, când aceasta va fi mai scăzută şi se va situa în jurul a 13 grade. Temporar, vor mai fi manifestări ale instabilităţii atmosferice, mai frecvente şi pe suprafeţe mai mari în primele şi în ultimele zile de prognoză.

VREMEA ÎN ȚARĂ - TRANSILVANIA


În Transilvania, media temperaturilor maxime va fi în creştere de la 28 de grade în prima zi, până la 32 - 33 de grade în data de 27 iunie, apoi, în următoarele trei zile, va scădea cu aproximativ 8 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, maximele termice nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa între 28 şi 30 de grade. Media minimelor termice va atinge un maxim de 17 grade, în dimineaţa zilei de 28 iunie şi un minim în dimineţile de 30 iunie şi 1 iulie, când se va situa în jurul valorii de 10 grade. Vor mai fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice, îndeosebi în primele zile de prognoză şi după data de 1 iulie.

VREMEA ÎN ȚARĂ -  MARAMUREȘ


În Maramureş, vremea se va încălzi până la mijlocul primei săptămâni de prognoză când media maximelor termice va atinge 32 - 33 de grade, după care, până la finalul lunii iunie, se va răci, iar media va scădea cu 6 - 7 grade. În ultima săptămână de prognoza nu vor mai fi variaţii termice semnificative, media maximelor urmând a se situa în jurul valorii de 29 de grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie relativ asemănătoare, cele mai ridicate medii vor fi în primele cinci dimineţi, când se vor atinge 17 - 18 grade, iar cele mai coborâte între 29 iunie şi 1 iulie când nu vor mai depăşi 11 - 12 grade. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilităţii atmosferice aproape în fiecare zi.

VREMEA ÎN ȚARĂ - MOLDOVA


În Moldova, până în data de 27 iunie, media temperaturilor maxime va fi 31 - 33 de grade, după care va urma o scădere termică, ce va determina la sfârşitul lunii iunie o medie în jurul a 24 de grade. Ulterior, temperatura aerului va creşte din nou, iar până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor avea în medie valori de 28 - 30 de grade. Media temperaturilor minime va avea o evoluţie similară, cea mai ridicată medie va fi de 19 grade, în jurul datei de 28 iunie, iar cea mai mică de 12 grade, în ultima dimineaţă a lunii iunie şi în prima din luna iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare la începutul primei săptămâni şi din nou spre sfârşitul intervalului.

VREMEA ÎN ȚARĂ - DOBROGEA


În Dobrogea, până în data de 27 iunie, media temperaturilor maxime va fi de 30 - 31 de grade. Va urma o scădere termică, iar aceasta va face ca, până în ultima zi a lunii iunie, media maximelor termice să coboare spre 25 - 26 de grade. Temperatura aerului va creşte din nou, iar până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor avea în medie valori de 29 - 30 de grade. Minimele vor avea o evoluţie similară, cea mai ridicată medie va fi de 21 de grade la începutul intervalului, iar cea mai mică de 15 - 16 grade, în ultima dimineaţă a lunii iunie şi în prima din luna iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare la începutul intervalului.

VREMEA ÎN ȚARĂ - MUNTENIA


În Muntenia, pe durata următoarelor trei zile, vremea se va încălzi uşor şi, astfel, media temperaturilor maxime va creşte de la 30 de grade la 33 de grade. Apoi, va urma o scădere a temperaturilor maxime până în data de 30 iunie, spre o medie de 27 - 28 de grade. Ulterior, temperatura aerului va fi, din nou, în creştere, iar până la finalul intervalului temperaturile maxime vor avea în medie valori de 30 - 32 de grade. Variaţiile temperaturilor minime vor fi similare cu cele ale maximelor, cea mai ridicată medie va fi de 19 grade la începutul intervalului, iar cea mai mică de 13 - 14 grade în ultima dimineaţă a lunii iunie şi în prima din luna iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în primele zile ale intervalului, în jurul datei de 28 iunie şi, din nou, spre sfârşitul intervalului.

VREMEA ÎN ȚARĂ - OLTENIA


În Oltenia, până în data de 27 iunie, vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime va fi în creştere, de la 28 de grade în prima zi, până la 33 de grade. Va urma o scădere a temperaturii, care va face ca, până în ultima zi a lunii iunie, media maximelor termice să revină la 28 de grade. După acea perioadă, temperatura aerului va creşte din nou, iar până la finalul intervalului de prognoză valorile maxime vor avea, în medie, valori între 30 şi 32 de grade. Media temperaturilor minime va avea o evoluţie similară, cea mai ridicată medie va fi de 19 grade, în jurul datei de 28 iunie, iar cea mai mică, de 14 grade, în ultima dimineaţă a lunii iunie şi în prima din luna iulie. Vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice, pe arii mai extinse în primele şi în ultimele zile de prognoză şi doar pe suprafeţe mici, în rest.

VREMEA ÎN ȚARĂ - LA MUNTE

La munte, valorile termice maxime vor avea valori medii în creştere spre 22 de grade până în data de 27 iunie, vor scădea spre 16 grade în ultima zi a lunii iunie, apoi vor fi din nou în creştere. Temperaturile minime vor avea o scădere în jurul datei de 30 iunie, spre o medie de 7 grade, iar în rest media se va situa între 10 şi 14 grade. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilităţii atmosferice aproape în fiecare zi.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading (Anglia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel