ANM: prognoză pentru perioada 29 mai - 11 iunie
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 29 mai 2023, 14:13
WhatsApp
Foto: Pexels/18 ianuarie 2023, record absolut de temperatură în 35 de stații meteorologice. Vremea se schimbă de vineri
Foto: Pexels/18 ianuarie 2023, record absolut de temperatură în 35 de stații meteorologice. Vremea se schimbă de vineri
Perioada dintre datele 29 mai - 11 iunie va rămâne sub semnul instabilităţii atmosferice, transmite luni Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Media temperaturilor maxime în Banat va creşte de la 23 - 24 de grade spre valori în jurul a 26 de grade, în 1 şi 2 iunie. Apoi, va urma o uşoară răcorire a vremii. 

Între 29 mai - 8 iunie, temperaturile minime vor fi între 12 - 13 grade. După data de 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturii minime va crește până la 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor şi ale serilor.

În Crişana, în perioada 29 mai - 2 iunie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 25 de grade.

După data de 2 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se vor înregistra în medie, maxime de 24 - 26 de grade. Minimele nu vor varia în mare parte, fiind estimate a se înregistra 12 - 13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi a serilor.

În Transilvania, până pe data de 2 iunie, valorile diurne se estimează că vor crește treptat, de la 23 de grade, în medie, spre 25 - 26 de grade în 1 şi 2 iunie.

Ulterior, vremea se va răcori și se va înregistra în medie 23 de grade. După 7 iunie se va încălzi ușor și vor fi temperaturi maxime de 24 - 25 de grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Minimele nu se vor modifica. Se vor înregistra valori medii de 10 - 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 4 - 11 iunie.

În Maramureş, valorile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Maximele vor fi în jur de 25 de grade, în medie. Cele mai mari valori se vor înregistra în perioada 31 mai - 2 iunie, dar și în zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele se vor înregistra la nivel regional între 10 - 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu 3 iunie.

În Moldova, între 29 mai - 2 iunie, temperaturile diurne vor creşte uşor de la o zi la alta, înregistrându-se valori medii de 25 - 27 de grade. După 2 iunie, vremea se va răcori. Între 4 - 7 iunie se vor înregistra în medie maxime în jurul a 24 de grade. Spre finalul celei de-a doua săptămânii de prognoză, temperaturile maxime vor creşte uşor până spre medii în jurul a 26 de grade. Noaptea se vor înregistra între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în ziua de 4 iunie.

În Dobrogea, pornind de la 22 de grade, în medie, în prima zi a intervalului de prognoză, temperaturile vor creşte până spre 25 de grade, valoare ce va fi obișnuită pentru intervalul 30 mai - 2 iunie.

Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile temperaturilor ziua vor fi nesemnificative de la o zi la alta, înregistrându-se în medie 24 de grade. Minimele vor fi de 14 - 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai).

În Muntenia, se vor înregistra 24 de grade în prima zi a intervalului analizat, însă temperaturile ziua vor creşte până spre 27 - 28 de grade, în zilele de 2 şi 3 iunie. Apoi, vremea se va răcori, fiind estimate la nivel regional, în intervalul 4 - 7 iunie, maxime în jurul a 24 de grade, în medie.

Între 8 - 11 iunie, temperaturile maxime vor creşte uşor. Sunt prognozate 26 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate vor fi de 12 - 14 grade, cele mai scăzute valori fiind între 29 mai - 3 iunie. 

În Oltenia, în prima zi a intervalului, temperaturile ziua vor fi de 22 - 23 de grade, în medie. Apoi, vremea se va încălzi treptat până la o medie regională a acestora în jurul a 27 de grade. După data de 3 iunie, vremea se va răcori, astfel că în perioada 4 - 7 iunie se estimează a se înregistra la nivel regional temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, apoi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză acestea vor creşte uşor de la o zi la alta, ajungând până spre medii în jurul a 26 de grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 29 - 31 mai, însă şi în intervalul 4 - 11 iunie.

La munte, valorile termice estimate vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 13 - 15 grade şi minime de 6 - 8 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în timpul după-amiezelor şi al serilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?