ANM: prognoză pentru perioada 29 mai - 11 iunie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pexels/18 ianuarie 2023, record absolut de temperatură în 35 de stații meteorologice. Vremea se schimbă de vineri
Foto: Pexels/18 ianuarie 2023, record absolut de temperatură în 35 de stații meteorologice. Vremea se schimbă de vineri
Perioada dintre datele 29 mai - 11 iunie va rămâne sub semnul instabilităţii atmosferice, transmite luni Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Media temperaturilor maxime în Banat va creşte de la 23 - 24 de grade spre valori în jurul a 26 de grade, în 1 şi 2 iunie. Apoi, va urma o uşoară răcorire a vremii. 

Între 29 mai - 8 iunie, temperaturile minime vor fi între 12 - 13 grade. După data de 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturii minime va crește până la 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor şi ale serilor.

În Crişana, în perioada 29 mai - 2 iunie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 25 de grade.

După data de 2 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se vor înregistra în medie, maxime de 24 - 26 de grade. Minimele nu vor varia în mare parte, fiind estimate a se înregistra 12 - 13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi a serilor.

În Transilvania, până pe data de 2 iunie, valorile diurne se estimează că vor crește treptat, de la 23 de grade, în medie, spre 25 - 26 de grade în 1 şi 2 iunie.

Ulterior, vremea se va răcori și se va înregistra în medie 23 de grade. După 7 iunie se va încălzi ușor și vor fi temperaturi maxime de 24 - 25 de grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Minimele nu se vor modifica. Se vor înregistra valori medii de 10 - 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 4 - 11 iunie.

În Maramureş, valorile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Maximele vor fi în jur de 25 de grade, în medie. Cele mai mari valori se vor înregistra în perioada 31 mai - 2 iunie, dar și în zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele se vor înregistra la nivel regional între 10 - 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu 3 iunie.

În Moldova, între 29 mai - 2 iunie, temperaturile diurne vor creşte uşor de la o zi la alta, înregistrându-se valori medii de 25 - 27 de grade. După 2 iunie, vremea se va răcori. Între 4 - 7 iunie se vor înregistra în medie maxime în jurul a 24 de grade. Spre finalul celei de-a doua săptămânii de prognoză, temperaturile maxime vor creşte uşor până spre medii în jurul a 26 de grade. Noaptea se vor înregistra între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în ziua de 4 iunie.

În Dobrogea, pornind de la 22 de grade, în medie, în prima zi a intervalului de prognoză, temperaturile vor creşte până spre 25 de grade, valoare ce va fi obișnuită pentru intervalul 30 mai - 2 iunie.

Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile temperaturilor ziua vor fi nesemnificative de la o zi la alta, înregistrându-se în medie 24 de grade. Minimele vor fi de 14 - 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai).

În Muntenia, se vor înregistra 24 de grade în prima zi a intervalului analizat, însă temperaturile ziua vor creşte până spre 27 - 28 de grade, în zilele de 2 şi 3 iunie. Apoi, vremea se va răcori, fiind estimate la nivel regional, în intervalul 4 - 7 iunie, maxime în jurul a 24 de grade, în medie.

Între 8 - 11 iunie, temperaturile maxime vor creşte uşor. Sunt prognozate 26 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate vor fi de 12 - 14 grade, cele mai scăzute valori fiind între 29 mai - 3 iunie. 

În Oltenia, în prima zi a intervalului, temperaturile ziua vor fi de 22 - 23 de grade, în medie. Apoi, vremea se va încălzi treptat până la o medie regională a acestora în jurul a 27 de grade. După data de 3 iunie, vremea se va răcori, astfel că în perioada 4 - 7 iunie se estimează a se înregistra la nivel regional temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, apoi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză acestea vor creşte uşor de la o zi la alta, ajungând până spre medii în jurul a 26 de grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 29 - 31 mai, însă şi în intervalul 4 - 11 iunie.

La munte, valorile termice estimate vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 13 - 15 grade şi minime de 6 - 8 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în timpul după-amiezelor şi al serilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel