Urmărește emisiunea live
ANM, prognoza meteo: Vremea 4 - 5 februarie 2023. Alertă de ninsori în toată țara. Vine gerul: Răcire accentuată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Ninge în weekendul 4 - 5 februarie 2023 în toată țara.

Meteorologii au emis o informare de ninsori moderate în aproape toată țara, valabilă până duminică seară. În sud şi est vor fi mai mult precipitaţii mixte, în timp ce ninsori însemnate se anunță în zona arcului carpatic. În paralel, persistă frigul, care se va intensifica la începutul săptămânii viitoare, după cum a declarat Raul Ilea, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, conform Rador. 

”În acest sfârşit de săptămână vremea se va răci, mai ales pe parcursul nopţii. Cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, exceptând pe parcursul zilei de sâmbătă regiunile sudice şi vestice, unde vor fi mixte. Pe parcursul zilei de astăzi, în jumătatea de vest, în special în partea de sud-est a ţării, vor fi viteze în general ale vântului de 55-65 de kilometri pe oră. De asemenea, ziua de duminică va fi rece în cea mai mare parte a ţării, iar noaptea şi dimineaţa, pe arii extinse, în regiunile intracarpatice şi pe alocuri în rest, va fi ger. Debutul săptămânii viitoare va aduce în continuare vreme rece pentru această perioadă, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger atât în dimineaţa zilei de luni şi de marţi, cât şi pe parcursul dimineţii de miercuri” a spus meteorologul Radu Ilea, conform sursei citate. 

Alertă meteo de ninsori. Răcire accentuată, vine gerul

Meteorologii au emis informare meteo de ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului valabilă până în 5 februarie, la ora 18:00: ”Aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a țării. Vântul va prezenta local și temporar intensificări, cu viteze în medie de 50…60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65…75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare. De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”. 

Cod Galben de ninsori abundente

În același timp, în vigoare este un Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte: ”În intervalul menționat temporar va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută. În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel