ANM, prognoza meteo. Cum va fi vremea până pe 21 mai. Elena Mateescu: Vom consemna cantităţi de precipitaţii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit prognoza meteo pentru această săptămână.

"De mâine, instabilitatea atmosferică va fi în creştere. Vorbim de cantități de precipitații însemnate şi peste 25 de litri/mp, înnorări temporar accentuate, averse cu caracter torențial însoțite de descărcări electrice şi, izolat, căderi de grindină. Dacă, mâine, vorbim în special de regiunile intracarpatice şi zona de munte, spre seară deja în extindere şi în restul țări, iar miercuri în mod deosebit în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Nu în ultimul rând, vorbim şi de intensificări ale vântului care, în zona montană, mai ales pe crestele Carpaţilor Meridionali, vitezele pot depăşi 70-90 de km/h, iar în restul ţării cote mai reduse de 45-55 de km/h.

Instabilitatea va fi de interes pe tot parcursul acestei săptămâni, până la sfârşitul săptămânii, când, aproape zilnic, vom consemna cantităţi de precipitaţii mai ales în jumătatea sud-vestică, dar şi în restul teritoriului. Vorbim, din punct de vedere termic, mâine, de o vreme mai caldă - 18-27 de grade Celsius. Astăzi, am consemnat deja 24 de grade la multe staţii din partea de sud, sud-est şi est a ţării, inclusiv în Capitală, la cele trei staţii meteorologice.

Mâine, va fi mai cald în Capitală - 25-26 de grade -, după care, în a doua parte a săptămânii, la nivelul întregii ţări, ne apropiem de normalul termic, aceasta însemnând valori de 17 până 25 de grade", a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Prognoza pe regiuni

Banat

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vor fi alternanţe termice de la o zi la alta, însă abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 şi 19 mai) media maximelor va fi de 19 - 21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 24 - 26 grade, cu aceeaşi evoluţie şi în privinţa minimelor (în unele nopţi cu 10 - 12 grade şi 14 - 16 grade în cele mai calde).

Pentru perioada 22 - 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, în general uşor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25 - 26 de grade, ziua, şi 13 - 16 grade, noaptea, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referinţă excedentul pluviometric va fi semnificativ. Între 15 şi 19 mai, va ploua temporar, local în cantităţi mai însemnate. Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezelor.

Ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilităţii atmosferice.

Crişana

În Crişana, prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilaţii termice de la o zi la alta, însă abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi importante; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 şi 19 mai) media maximelor va fi de până la .21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 24 - 26 grade. Minimele termice vor avea aceeaşi evoluţie, în unele nopţi cu valori de 9 - 11 grade, iar în cele mai calde de 13 - 16 grade. Pentru perioada 22 - 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general uşor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii în curs, respectiv 25 - 26 de grade, ziua, şi 13 - 16 grade, noaptea, mediat regional. În întreg intervalul de referinţă regimul pluviometric va fi excedentar.

Între 15 şi 19 mai, va ploua temporar, local în cantităţi mai însemnate, pentru ca ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale să fie mai mare în cursul după-amiezelor. Ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilităţii atmosferice. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel