ANM, prognoză meteo actualizată. La jumătatea lunii martie, val de căldură
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Brett Sayles, Pexels
Fotografie de la Brett Sayles, Pexels
ANM a revenit cu prognoza meteo actualizată. La jumătatea lunii martie, se anunţă un val de căldură, dar vor fi şi ploi în mai multe regiuni. 

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 06.03.2023 – 13.03.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, dar mai ales în sud-estul extrem al țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, dar și local deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 13.03.2023 – 20.03.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice și în zona montană aferentă, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 20.03.2023 – 27.03.2023

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 27.03.2023 – 03.04.2023

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

VEZI ŞI  Schimbările climatice, confirmate și în România. Daniel Alexandru (ANM): Deja nu mai sunt excepții și episoade trecătoare

„Seceta a devenit un laitmotiv, o frecvență ridicată pentru absolut toate zonele din țară. Nu mai există excepții. Din analiza pe care noi o facem din punct de vedere al acestor parametrii agrometeorologici, începând de la rezerva de umiditate, arșița pe parcursul verii, precipitații înregistrate în anumite intervale specifice pentru agricultură, am observat că decadic, pe fiecare din ultimii 30 de ani, pe câte zece ani, avem 5 până la 6 ani secetoși, secetoși în sensul puternic din punct de vedere al regimului hidric și termic. În șase din zece din ultimii 10 ani și în cinci din zece în ultimii 20 de ani avem avem aceste fenomene de secetă care deja nu mai sunt excepții și episoade trecătoare", a explicat acesta. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel