ANM. Cod galben în opt județe din țară. Prognoza pentru Capitală, perioade cu averse și vijelii
Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de averse și vijelii valabilă vineri în opt județe din țară.
Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad și Timiș. În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55-75 km/h), averse torenţiale și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-35 l/mp. Avertizarea este în vigoare până la ora 11.00.
Meteorologii au emis și o informare de instabilitate atmosefrică, valabilă în toată țara, vineri, de la ora 11.00, până sâmbătă, la ora 8.00. În intervalul menționat, manifestările de instabilitate atmosferică se vor extinde treptat, astfel că se vor semnala în cea mai mare parte a țării și se vor intensifica, îndeosebi după-amiaza și seara. Vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25-40 l/mp.
Prognoza pentru Capitală. De vineri după-amiaza vor fi perioade cu averse și vijelii
Maximele vor ajunge în București la 29 de grade, dar de vineri după-amiaza sunt posibile perioade cu averse și vijelii, potrivit prognozei speciale epntru Capitală, emise joi de Administrația Națională de Meteorologie.
Potrivit prognozei pentru perioada vineri, ora 3.00 - sâmbătă, ora 8.00, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere din după-amiaza zilei de vineri și vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii și grindină.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar temperatura aerului pe parcursul nopților va fi de 14-17 grade.
Citește și / Atenţionare de călătorie MAE. Timpi mari de aşteptare la tranzitarea Bulgariei
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestei ţări către Republica Elenă sau Republica Turcia că în perioada sezonului turistic estival 2022 este posibil să fie înregistraţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. În acest context, este recomandată folosirea tuturor punctelor deschise circulaţiei rutiere internaţionale.
Punctele de frontieră vizate la frontiera româno-bulgară sunt Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 8:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov-Silitra, Bechet-Oryahovo (ferry), Turnu Măgurele-Nikopol (ferry) şi Zimnicea-Svishtov (ferry) (ultimele două puncte de frontieră cu program de funcţionare 8:00-20:00). Cele de la frontiera bulgaro-elenă sunt: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru punctul de trecere a frontierei Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimile două puncte de frontieră pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t). La frontiera bulgaro-turcă sunt vizate punctele: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct de frontieră prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi măriţi de aşteptare).
MAE le recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă / pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate. În acest context, este importantă informarea corectă a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria. Toţi cei interesaţi, persoane fizice şi firme de transport, pot obţine informaţii relevante, privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pe www.bgtoll.bg/ro/, privind situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: www.mvr.bg, privind starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA http://lima.api.bg/, pe pagina de Internet a Agenţiei 'Infrastructura Rutieră': www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop, privind regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia: pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei 'Vămi' din Bulgaria - www.customs.bg, privind starea vremii: weather.bg. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News