ANM, avertisment pentru turişti. Creşte riscul de avalanşe la munte / VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM,  avertizează asupra faptului că la munte ar putea fi avalanșe de zăpadă.

"Cu siguranță da. În momentul de față vorbim despre o grosime a stratului mediu de zăpadă care variază cam între 25-42 de cm, în special în zona Carpaților Meridionali. În Bucovina, Maramureș, stratul de zăpadă este mai redus, grosimi medii de până la cel mult 20 cm. Spun medii pentru că ați văzut în fotografiile colegilor mei de la Vârful Omu, acolo sunt troiene de zăpadă

Bineînțeles că în orice zonă de munte, sub acțiunea vântului, în zonele adăpostite, zăpada este troienită, dar pentru că vom ajunge să vorbim despre apariția precipitațiilor lichide și despre apariția temperaturilor ridicate spre zone de 1700-1800 m , foarte probabil că în zona respectivă odată cu topirea, sau umezirea stratului de la suprafață în cursul zilei, înghețarea acestuia în timpul nopții și eventual apariția precipitațiilor de lapoviță, să ducă la instabilitatea stratului respectiv și să favorizeze apariția avalanșelor. De aceea este bine să urmărim pistele amenajate.", a explicat Gabriela Băncilă, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel