Alerte meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă și FURTUNI, 2 august/ VREMEA pe două săptămâni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni, între 2 august - 15 august.

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață atât prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, cât și mai multe alerte nowcasting de vreme severă imediată. 

Până la ora 15:30 - Cod Portocaliu

Județul Cluj: Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Jucu, Mociu, Cămărașu, Căianu, Cătina, Suatu, Pălatca, Aiton, Ploscoș;

Se vor semnala: averse care vor cumula 30...35 l/mp, vijelie cu rafale de peste 70 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice.

Până la ora 15:00 - Cod Portocaliu

Județul Cluj: Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Florești, Cojocna, Feleacu, Jucu;

Se vor semnala: intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70...80 km/h, vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula peste 25...35 l/mp.

Până la ora 14:30 - Cod Portocaliu

Județul Buzău: Lopătari, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Buda, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Sărulești, Valea Salciei, Mărgăritești, Chiliile, Pardoși;

Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70...80 km/h, vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula peste 25...35 l/mp.

Până la ora 09:30 - Cod Portocaliu


Județul Timiş: Recaș, Coșteiu, Racovița, Topolovățu Mare, Belinț, Bethausen, Chevereșu Mare, Balinț, Bucovăț, Ghizela, Brestovăț, Bara, Secaș;

Se vor semnala: intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70...80 km/h, vijelie, frecvente descărcări electrice, local averse ce vor cumula peste 20...25 l/mp, grindină.

Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

---

Avertizările meteorologice generale

Avertizările meteorologice generale au fost actualizate de către specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. 

Cod Portocaliu de caniculă - 2 august

Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.

Cod Galben de caniculă - 2 august

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

2. -imagine fara descriere- (capturaprc-ccprc-86-de-ecran-din-2021-08-02-la-10-10-33_87249000.jpg)

Cod Portocaliu de furtuni - 2 august, între orele 13:00 - 22:00

În Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30...40 l/mp.

Notă: Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat și în restul teritoriului.

Cod Galben de furtuni - 2 august, între orele 10:00 - 22:00

În intervalul menționat, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...30 l/mp.

3. -imagine fara descriere- (capturaprc-ccprc-86-de-ecran-din-2021-08-02-la-10-10-47_39488400.jpg)

---

Prognoză specială pentru București

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 02.08.2021 ORA 09:00 - 03.08.2021 ORA 09:00: Vremea se va menține caniculară și cu disconfort termic deosebit de accentuat (indice temperatură umezeală ITU de peste 80 de unităţi). Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în a doua parte a zilei, când la rafală se vor atinge viteze de până la 35...40 km/h. Temperatura maximă va fi de 38...40 de grade, iar cea minimă de 20...22 de grade. 

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 03.08.2021 ORA 09:00 - 05.08.2021 ORA 22:00: Valorile termice vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, dar disconfortul termic se va menţine relativ ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) vor fi de 36...37 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 19 și 21 de grade. Cerul va fi variabil și trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiții pentru manifestări de instabilitate atmosferică. 

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

---

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. BANAT 

ANM, prognoza meteo. Regimul termic se va pondera faţă de intervalul anterior, astfel că temperaturile maxime  vor fi în medie de 30...32 de grade, chiar mai scăzute în perioada 5 - 7 august, când se vor  înregistra în general 25...28 de grade. Valorile nocturne vor oscila în general în ecartul 16...19  grade. În perioada 8 - 9 august se estimeaza o vreme mai călduroasă, cu temperaturi  după-amiaza de 32...34 de grade, zilele ulterioare urmând a fi caracterizate de un regim termic  apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii august.  

ANM, prognoza meteo. În intervalul 5 - 6 august va ploua pe arii extinse şi local în cantităţi mai însemnate, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice,  cu probabilitate mai mare după data de 11 august. 

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. CRIŞANA 

ANM, prognoza meteo. Faţă de săptămânile anterioare, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai  ponderate, cu maxime diurne, în medie, de 26...30 de grade, chiar mai scăzute în zilele de 5 şi  6 august când va fi o vreme relativ răcoroasa, dar şi mai ridicate, local de peste 30 de grade, în  4, respectiv 9 şi 10 august. Ulterior este estimat un ecart de temperatură apropiat de normalul  calendaristic (26...29 de grade). Minimele termice vor avea uşoare oscilaţii, dar în majoritatea  nopţilor se vor încadra în medie între 16 şi 19 grade.  

ANM, prognoza meteo. Ploile vor fi frecvente şi în general însemnate cantitativ în zilele de 5 şi 6 august. În restul  perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu  probabilitate mai mare după data de 10 august. 

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. TRANSILVANIA 

ANM, prognoza meteo. Din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute faţă de perioada  anterioară (cu maxime de 26...31 de grade, mediat regional), iar zilele de 6 şi 7 august vor fi  caracterizate de o vreme local chiar răcoroasă, cu o medie a valorilor diurne de 23...26 de  grade. În acest interval, temperaturile nocturne se vor situa în marea lor majoritate între 12 şi 16  grade. Zilele de 8, 9 şi 10 august vor fi caracterizate de o vreme mai călduroasă, local cu valori  diurne de peste 30 de grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului, este estimat un regim termic  în limite normale pentru a doua decadă a lunii august. 

ANM, prognoza meteo. În zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil însemnate cantitativ, iar în restul  perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu  probabilitate mai mare în 2 şi 3 august şi după data de 11 august.

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. MARAMUREŞ 

ANM, prognoza meteo. Temperatura aerului va avea valori mai ponderate decât în săptămânile anterioare, cu  maxime în medie de 26...30 de grade, iar în zilele de 6 şi 7 august vremea va fi local chiar  răcoroasă, cu 22...25 de grade în orele după-amiezii. În această perioadă minimele nocturne,  în marea lor majoritate, se vor încadra între 12 şi 15 grade. O încălzire a vremii este estimată pentru intervalul 8 - 10 august când vor fi şi valori de peste 30 grade în vestul regiunii, urmând  ca până la finalul celor două săptămâni de prognoză să se înregistreze temperaturi în jurul  celor climatologic specifice.  

ANM, prognoza meteo. În zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ, iar în  restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice,  cu probabilitate mai mare în 2 august şi după data de 10 august.

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. MOLDOVA 

ANM, prognoza meteo. Din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute faţă de perioada  anterioară, cu maxime, în medie, de 25...30 de grade, iar în jurul datei de 7 august în nordul  regiunii vremea va deveni relativ răcoroasă. Valori de 32...33 de grade, caracterizând o vreme  călduroasă, se vor înregistra în unele după-amiezi doar în sudul regiunii. În tot acest interval,  temperaturile minime se vor situa în marea lor majoritate între 14 şi 19 grade, posibil mai mici în  dimineţile de 8 şi 9 august.  

ANM, prognoza meteo. Va ploua pe arii mai extinse în perioada 4 - 6 august şi cu caracter local în 3 şi 7 august,  determinând un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru prima săptămână a lunii  august. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi în creştere şi după  data de 12 august.

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. DOBROGEA 

ANM, prognoza meteo. Vremea va fi în general călduroasă în partea continentală a regiunii, însă temperaturile  diurne vor atinge doar izolat 33...34 de grade în zilele de 3, 5 şi posibil pe 10 august. Pe litoral  vremea va fi agreabilă, cu maxime termice de 28...29 de grade în cea mai mare parte a  intervalului. Minimele termice ale perioadei de referinţă se vor încadra într-un ecart mediu de  18...21 de grade. 

ANM, prognoza meteo. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului celor două săptămâni. Ploi  pe spaţii mai extinse vor fi doar în perioada 5 - 6 august, iar în restul timpului pe arii restrânse vor fi manifestări asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 4 august şi  perioada 11 - 13 august.

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. MUNTENIA 

ANM, prognoza meteo. Din data de 3 august, valorile termice vor fi semnificativ mai mici decât în precedentele  zile, în interval menţinându-se totuşi o vreme în general călduroasă, cu maxime în medie de  30...33 de grade; canicula va afecta doar sudul şi sud-vestul regiunii, unde se vor atinge - în  perioada 3 - 5 august şi posibil şi în zilele de 9 şi 10 august- valori în jurul a 35 de grade. Mediat  regional, minimele nocturne vor fi de 16...19 grade. În zilele de 6 şi 7 august sunt estimate valori  ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne în marea lor majoritate între 26 şi 29 de grade, iar  cele nocturne între 13 şi 17 grade.  

ANM, prognoza meteo. Pe perioada celor două săptămâni, regimul pluviometric va fi în general deficitar, ploi pe  arii mai extinse urmând a fi doar în perioada 5 - 6 august. Fenomene asociate instabilităţii  atmosferice (izolat posibil şi averse torenţiale) se vor semnala în restul intervalului doar pe arii  restrânse şi cu precădere după data de 11 august. 

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. OLTENIA 

ANM, prognoza meteo. Scăderea de temperatură ce se va produce din data de 3 august va determina valori  termice semnificativ mai mici decât în perioada anterioară, vremea călduroasă (cu maxime de  30...34 de grade) menţinându-se totuşi în mare parte a regiunii în majoritatea zilelor, însă  canicula va afecta doar sudul, unde se vor atinge - în zilele de 4, 9 şi 10 august - valori de  35...36 de grade. Mediat regional, minimele nocturne vor fi de 17...21 de grade. În zilele de 6 şi  7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne în marea lor  majoritate între 26 şi 30 de grade, iar cele nocturne între 14 şi 18 grade.  

ANM, prognoza meteo. În ansamblu, cele două săptămâni de prognoză vor fi caracterizate de un regim  pluviometric în general deficitar. Ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, se vor semnala  doar în zilele de 5 şi 6 august. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi în restul  intervalului numai pe arii restrânse şi cu precădere în intervalul 11 - 13 august. 

ANM, prognoza meteo. Vremea pe regiuni în următoarele două săptămâni. LA MUNTE 

ANM, prognoza meteo. Din data de 3 august, scăderea temperaturii aerului se va resimţi în toată zona montană,  vremea menţinându-se totuşi normal de caldă pentru prima jumătate a lunii august în  majoritatea zilelor, cu maxime de 20...26 de grade şi minime de 11...17 grade, cu valori mai  mici la altitudini de peste 1600 m. O vreme mai răcoroasă va fi în perioada 6 - 7 august.  

ANM, prognoza meteo. Aversele de ploaie vor fi mai frecvente şi pe alocuri mai însemnate cantitativ în perioada  5 - 7 august, iar în celelalte zile fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala  local şi temporar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel