ANM, avertizare generală de vreme rea, valabilă pentru toată țara. Hidrologii anunță risc de inundații
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Meteorologii și hidrologii au emis în această dimineață mai multe avertizări. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare generală de vreme rea, valabilă pentru toată țara. Conform meteorologilor, sunt așteptate manifestări de instabilitate atmosferică în intervalul orar 13 mai, ora 10:00 – 14 mai, ora 21:00.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala, joi (13 mai), îndeosebi în sudul, vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar vineri (14 mai) cu precădere în jumătatea de nord a țării.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și, pe arii restrânse, 25...35 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Avertizări de inundații de la hidrologi

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, valabilă pe râuri din judeţele Sălaj şi Satu Mare, scrie Agerpres. 

Astfel, până la ora 14:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna - afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Supuru de Jos - amonte confluenţă cu râul Maria, şi Someş - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Agrij - amonte confluenţă cu râul Sălaj.

Fenomene hidrologice periculoase 



De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Crasna - afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Supuru de Jos - amonte confluenţă cu râul Maria.

Potrivit hidrologilor, tot până la ora 14:00, va fi Cod galben de inundaţii, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Vişeu - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, respectiv Someşul Mare - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Maramureş şi Bistriţa-Năsăud). 

VEZI ȘI: Cod ROȘU de inundații la Satu Mare. 150 de persoane evacuate, case și poduri prăbușite - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel