Animale interzise, conform legii, în casa ta. Dacă le găsești, trebuie să anunți autoritățile pentru a lua măsuri urgente / video
Daniel Radu, Comisar șef - Direcția pentru Protecția Animalelor, a fost invitat la emisiunea Culisele Justiției, moderată de Laura Duță, unde a vorbit despre deținerea animalelor sălbatice.
„Trebuie cunoscut faptul că animalele sălbatice pot fi deținute doar în anumite condiții foarte strict enumerate în lege și cu respectarea acelor condiții, cu autorizarea unor instituții abilitate. Nu este suficient să-ți dorești tu să deții un animal din fauna sălbatică, într-un fel sau altul să-l procuri și îl poți deține fără nicio problemă.
Deținerea acestor animale se face strict cu respectarea unor reguli stabilite inclusiv în legea 205 din 2004 privind protecția animalelor.”, a spus Daniel Radu.
„Cine, ce și-ar dori? Ne referim la șerpi, iguane sau lei, tigri?”, a întrebat Laura Duță.
„Și căprioare și animale exotice, e o sfera largă, inclusiv șerpi. Pot fi deținute majoritatea legal, dar în condițiile în care se respectă cerințele actului normativ și autorizarea instituțiilor abilitate. Dacă vorbim despre o tarantulă sau despre un șarpe care se cumpără de la un pet shop sunt niște condiții, dacă vorbim de un animal din fauna sălbatică, căprioară, lup, râs, orice alt animal, intervine altă legislație și alte autorizări ale instituțiilor competente.”, a spus Daniel Radu.
„Nu există această interzicere de a interzice animale din fauna noastră? Nu sunt protejate?, a întrebat Laura Duță.
„Și în legea 205 se prevede faptul că un animal din fauna sălbatică poate fi deținut doar o perioadă de timp foarte scurtă, în cazul în care l-ai găsit aflat într- o situație de pericol și a trebuit să-i acorzi îngrijiri medicale pentru a-i salva viața. Evident, îl poți lua, îi salvezi viața, apoi notifici autoritățile competente și împreună cu acestea se iau măsuri de reintegrare a animalului în mediul lui.”, a spus Daniel Radu.
„Nu ai voie să ții un astfel de animal pentru distracția ta”, a spus Laura Duță.
„Sunt foarte clare prevederile.”, a spus Daniel Radu.
VEZI ȘI: Ce amenzi primesc cei care chinuie animalele. Daniel Radu: Cea mai mare pedeapsă este de 7 ani închisoare. Cum poate fi folosit calul la muncile agricole / video
Daniel Radu, Comisar șef - Direcția pentru Protecția Animalelor, a fost invitat la emisiunea Culisele Justiției, moderată de Laura Duță, unde a vorbit despre amenzile pe care le pot primi cei care chinuie animalele.
„Cea mai mare pedeapsă, ca urmare a unor modificări legislative survenite la sfârșitul anului trecut, este de 7 ani închisoare pentru uciderea cu intenție, fără drept, a unui animal.
Discuția trebuie începută de la faptul că deținerea unui animal de companie poate fi un privilegiu, dar cu siguranță este o obligație, o mare responsabilitate. În momentul în care optezi pentru a avea un animal de companie e clar că îți asumi o mare responsabilitate, atât față de el cât și în fața legiuitorului, după cum bine se vede. ...Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News