ANI a sesizat Parchetul General în cazul primarului din Mogoşoaia, Paul Precup
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
ANI a sesizat Parchetul General în cazul primarului din Mogoşoaia, Paul Precup
ANI a sesizat Parchetul General în cazul primarului din Mogoşoaia, Paul Precup
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, marţi, că a constatat conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală şi fiscală, în cazul a şapte aleşi locali, printre care se numără şi primarul comunei Mogoşoaia, Paul Precup.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectori de integritate au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Paul Mihai Nicu Precup, primar al comunei Mogoşoaia, judeţul Ilfov, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, ar fi iniţiat şi semnat o serie de documente privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic a unor parcele de teren din Sectorul Zero ce fac obiectul lucrărilor de utilitate publică denumite 'Zona de dezvoltare a comunei Mogoşoaia, Judeţul Ilfov', demers care a creat un avantaj patrimonial pentru fiul acestuia.

*Agenţia Naţională de Integritate a sesizat parchetul şi în cazul lui S. M., primar al comunei Gropeni, judeţul Brăila, arătând că, în exercitarea mandatului de primar, deşi avea un interes personal în problemele propuse dezbaterilor, ar fi participat la emiterea, adoptarea şi încheierea unor acte administrative şi juridice privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de prim-vicepreşedinte.

'Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Stan Malinche a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, a îndeplinit o serie de acte privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de prim-vicepreşedinte şi pentru întreprinderea individuală deţinută de soţia acestuia', precizează sursa citată.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către persoana evaluată a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu ar fi menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de primar al comunei Gropeni funcţia de prim-vicepreşedinte deţinută în cadrul societăţii.

*În ceea ce îl priveşte pe D. M., viceprimar al comunei Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila şi fost consilier local în cadrul CL al comunei, inspectorii de integritate l-au găsit în conflict de interese administrativ, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la emiterea şi adoptarea Hotărârii CL Tudor Vladimirescu din data de 29 iulie 2020 privind alocarea sumei de 60.000 lei asociaţiei în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de preşedinte. Astfel, spun inspectorii, acesta a încălcat prevederile art. 70 din Legea 161/2003 şi art. 228, alin. (1), lit. f) din O.U.G. nr. 57/2019.

*Tot în conflict de interese administrativ a fost descoperit şi G. A. Ş., viceprimar al oraşului Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, după ce în calitate de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 septembrie 2021 privind respingerea Proiectului de hotărâre din data de 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii întrucât se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept. Totodată, spune ANI, George Adrian Ştefănescu a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 26 august 2021 prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru un ansamblu de locuinţe aflat pe terenul deţinut de societatea la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator. Astfel, acesta a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019.

*În conflict de interese administrativ a fost găsit şi M. C., consilier local în cadrul CL al Oraşului Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, după ce în calitate de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 septembrie 2021 privind respingerea Proiectului de hotărâre din data de 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii, deoarece se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019, arată Agenţia de Integritate.

*S. D., consilier local în cadrul CL al comunei Cruşeţ, judeţul Gorj, a fost găsit în conflict de interese administrativ de inspectorii de integritate, care au decis sesizarea Camerei de Comerţ Gorj, după ce în perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii CL din data de 18 decembrie 2020 privind prelungirea contractelor de locaţiune pentru închirierea unor imobile aflate în domeniul privat al com. Cruşeţ, fără să anunţe la începutul şedinţei interesul personal avut în problema respectivă. În baza Hotărârii, Primăria Cruşeţ a încheiat cu trei afini ai persoanei evaluate acte adiţionale prin care a fost prelungită valabilitatea contractelor de locaţiune. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) şi alin. (2)-(5) din O.U.G. nr. 57/2019. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Camera de Conturi Gorj în vederea exercitării controlului asupra modului de formare şi administrare a resurselor financiare ale unităţii administrativ-teritoriale Cruşeţ, privind posibila încălcare a legislaţiei contravenţionale şi penale.

*V. D. H., consilier local în cadrul CL al comunei Roşia, Jud. Bihor a fost descoperit în conflict de interese administrativ de ANI, după ce în perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor Hotărâri ale CL al comunei Roşia cu privire la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, în cadrul căruia persoana evaluată deţine funcţia de şef district, încălcând astfel prevederile art. 70 şi 77 din Legea 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, lit. d) şi e) din OUG 57/2019. Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la săvârşirea de către Vasile Dorin Hortea a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a îndeplinit acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine.

'Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare', a arătat Agenţia Naţională de Integritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel