Anglia, zdrobită de inflație. Cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Daria Shevtsova)
Sursă foto: Pexels (Daria Shevtsova)
Prețurile din Marea Britanie au crescut luna trecută în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani. 

Preţurile de consum în Marea Britanie au înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani, intensificând povara asupra gospodăriilor şi sporind posibilitatea ca Banca Angliei să majoreze dobânda, arată datele publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters și Agerpres. 

Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei în rândul G7 (principalele ţări industrializate din lume).

Rata anuală a inflaţiei a urcat în mai la 9,1%, cel mai ridicat nivel începând din martie 1982, în linie cu estimările analiştilor, care se aşteaptă la continuarea creşterii preţurilor de consum. În aprilie, inflaţia s-a situat la 9%.

Marea Britanie ar putea intra în recesiune

Unii investitori avertizează că Marea Britanie se confruntă atât cu riscul unei inflaţii ridicate persistente, cât şi cu cel al recesiunii, în urma majorării preţurilor la importurile de energie şi a dificultăţilor provocate de Brexit.

"În condiţiile în care perspectivele economice sunt atât de neclare, nimeni nu ştie cât de mult ar putea creşte inflaţia şi cât de mult timp va continua acest proces, pentru a efectua ajustări monetare şi fiscale dificile", a apreciat Jack Leslie, economist la think tank-ul Resolution Foundation.

Instituţia a publicat miercuri un raport în care arată că Brexit-ul a afectat semnificativ costul vieţii, făcând din Regatul Unit o economie mai închisă, pe termen lung fiind afectate productivitatea şi salariile.

Preţurile de consum în Marea Britanie au fost în mai ridicate decât în Statele Unite, Franţa, Germania şi Italia. Deşi Japonia şi Canada nu au raportat încă datele pentru luna trecută, analiştii nu se aşteaptă ca inflaţia în aceste ţări să se apropie de 9%.

Prețurile alimentelor au crescut cu 8,7%

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a avertizat că inflaţia va rămâne probabil peste 9% în următoarele luni, iar în octombrie ar putea depăşi 11%.

Preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice au crescut în ritm anual cu 8,7% în mai, cel mai semnificativ avans din martie 2009. Preţurile la porţile fabricilor au urcat cu 22,1% în mai, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1985, a precizat ONS.

Românii au cheltuit 1,9 miliarde euro pe vacanţe în străinătate în primele 4 luni

Românii au cheltuit 1,9 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în ianuarie-aprilie anul acesta, dublu faţă de perioada similară a anului trecut şi peste nivelul înregistrat în primele patru luni ale anului 2019, anul de boom din turism, arată datele BNR.

Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere, iar ridicarea restricţiilor a stimulat şi mai mult călătoriile în străinătate.

În ianuarie-aprilie 2019 românii lăsau pe deplasări în străinătate circa 1,2 miliarde de euro, iar pe tot anul suma ajungea la 5,3 miliarde de euro, nivel record.

Cererea în creştere pentru călătorii se vede şi în traficul aeroportului Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, care a ajuns la circa 2 milioane de pasageri în primele trei luni din acest an, faţă de doar 630.000 de pasageri în perioada similară a anului trecut, dar încă sub nivelul din perioada similară a lui 2019.

România continuă să aibă însă o balanţă pe deficit în turism, chiar dacă a crescut şi suma lăsată de străini în ţară, 976 mil. euro în primele patru luni din acest an, faţă de 415 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, mai arată BNR, scrie Mediafax. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel