Angelina Jolie şi-a extirpat ovarele din cauza unei suspiciuni de cancer: „Nu pot elimina toate riscurile"
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 24 Martie 2015, 10:24
WhatsApp
Actriţa Angelina Jolie (39 de ani) a suferit o intervenţie chirurgicală prin care şi-a extirpat ambele ovare, deoarece este purtătoarea unei gene care creşte riscul cancer ovarian.
În urmă cu doi ani, starul american a recurs, din aceleaşi motive, la o altă operaţie extremă, mastectomia, adică extirparea ambilor sâni.
 
Ca şi în cazul mastectomiei, actriţa americană a optat preventiv pentru operaţia de extirpare a ovarelor, pentru că riscul de cancer se reduce astfel considerabil.
 
Mama Angelinei Jolie, actriţa Marcheline Bertrand, a murit la vârsta de 56 de ani, după ce a luptat un deceniu cu cancerul ovarian.
Şi de data aceasta, Jolie a povestit întreaga experienţă într-un editorial intitulat „Diary of a Surgery“ (Jurnalul unei operaţii - n.r), publicat în „New York Times“, încercând, astfel, să tragă un nou semnal de alarmă în privinţa depistării timpurii a cancerului.
 
„În urmă cu doi ani, am scris despre alegerea mea de a face o dublă mastectomie. Un simplu test de sânge a arătat că sunt purtătoarea genei BRCA 1 şi exista, în cazul meu, un risc de 87% de a face cancer la sân şi 50% de a dezvolta cancer ovarian. Bunica, mama şi mătuşa mea au murit de cancer“, şi-a început actriţa editorialul.
 
„Operaţia de îndepărtare a ovarelor este mai puţin complicată decât mastectomia, dar efectele ei sunt severe. Femeia ajunge la o menopauză forţată. Aşa că m-am pregătit fizic şi emoţional, am discutat cu medici, am căutat soluţii în medicina alternativă. Dar operaţia era programată undeva în viitor. În urmă cu două săptămâni, însă, am efectuat un control de rutină, iar medicul mi-a spus că rezultatul testului de sânge e bun. Am răsuflat uşurată. Dar el a continuat: «Sunt însă câţiva markeri care ar putea indica un cancer ovarian în stare incipientă».
 
Cred că am trecut atunci prin toate stările prin care trec miile de femei ce primesc această veste. Mi-am propus să fiu calmă şi puternică. Mi-am spus că nu am niciun motiv să mă gândesc că nu voi apuca să-mi văd copiii mari, că nu-mi voi cunoaşte nepoţii“, a mai scris Angelina Jolie.
 
„În aceeaşi zi am fost la chirurgul care a tratat-o şi pe mama. Ultima oară am văzut-o în ziua în care mama a murit. A izbucnit în lacrimi şi mi-a spus: «Semeni perfect cu ea». Iar asta m-a dărâmat. Dar apoi am zâmbit amândouă şi am căzut de acord că trebuie să rezolvăm cumva situaţia.
 
Consultaţia şi ecografia nu au indicat nimic îngrijorător. Dacă era cancer ovarian, era, probabil, un stadiu incipient. Dacă ar fi fost cancer într-o altă parte a corpului, aveam să aflu peste cinci zile. Mi-am petrecut acele cinci zile într-o «ceaţă»: ştiu doar că am fost la un meci de fotbal al copiiilor şi că am lucrat pentru a putea rămâne calmă. Rezultatele analizelor au venit peste cinci zile şi, din fericire, toate au fost negative. Totuşi, riscul de cancer în fază incipientă nu era total exclus. Aşa că, pentru liniştea şi siguranţa mea, am decis să fac operaţia de îndepărtare a ovarelor şi a trompelor uterine“, şi-a continuat Angelina Jolie dezvăluirea din „New York Times“.
 
„Săptămâna trecută am fost supusă unei intervenţii laparoscopice. Aveam o mică tumoare beningnă pe un ovar, dar testele ulterioare nu au indicat niciun semn de cancer. Acum am un mic plasture cu estrogen în uter, care mă va ajuta să-mi menţin echilibrul hormonal, dar mai important, va ajuta la prevenirea cancerului uterin. Am ales să nu-mi extirp şi uterul deoarece în istoricul familiei mele nu au existat cazuri de cancer uterin. Ştiu, însă, că nu e posibil să elimin toate riscurile şi că am o predispoziţie pentru cancer. Voi căuta metode naturale prin care să-mi întăresc sistemul imunitar. Mă simt feminină şi ştiu că am făcut alegerile corecte pentru mine şi familia mea. Copiii mei nu vor spune «Mama a murit de cancer ovarian»“, a mai scris actriţa.
 
Aceasta a vorbit însă şi despre efectele neplăcute ale operaţiei de extirpare a ovarelor.
 
„Chiar dacă urmez un tratament hormonal, eu sunt acum la menopauză. Nu voi mai putea avea copii şi aştept să trec printr-o serie de transformări fizice. Dar sunt împăcată cu ceea ce va urma şi nu pentru că sunt eu puternică, ci pentru că asta e viaţa. Le compătimesc pe femeile care trebuie să treacă prin aşa ceva când sunt tinere, mai ales dacă nu au copii. Situaţia lor este mult mai dificilă decât a mea. Nu e uşor să iei astfel de decizii. Dar e posibil să preiei controlul şi să lupţi cu problemele de sănătate. Cereţi sfaturi, aflaţi care sunt opţiunile, faceţi alegerile potrivite pentru voi. Cunoaşterea înseamnă putere“, a încheiat starul american articolul din „New York Times“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?