Angela Merkel spune că va pleca din funcția de cancelar având conștiința curată
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Cancelarul german Angela Merkel, care în curând se va retrage din funcția sa, spune că are conștiința curată.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri că va pleca din acest post cu conştiinţa curată, după alegerile legislative din septembrie, relatează dpa, citat de Agerpres. 

"Cred că mi-am îndeplinit îndatoririle şi cei care nu au înţeles acest lucru acum nu îl vor înţelege în următorii patru ani", a declarat Merkel, prezentă la un eveniment la teatrul Schauspielhaus din Dusseldorf, alături de scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie.

A condus timp de 16 ani


Ea a refuzat să fie prezentată ca fiind "ultimul apărător al Occidentului liber". "Să nu exagerăm. Din fericire, sunt foarte mulţi oameni ataşaţi de democraţie şi fireşte că acest lucru mă bucură", a adăugat Merkel.

Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani marcaţi de o succesiune de crize, a anunţat că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat la alegerile generale din 26 septembrie.

La evenimentul de miercuri, prevăzut iniţial să aibă loc în 2020, în deschiderea festivalului Theater der Welt, două jurnaliste, Miriam Meckel şi Lea Steinacker, au fost gazdele unei discuţii despre "similitudinile la nivel spiritual dintre cele două femei" - Merkel şi Adichie.

Născută în Nigeria în 1977, aceasta din urmă trăieşte în prezent la Lagos şi în SUA, iar lucrările ei, între care Purple Hibiscus, Half of a Yellow Sun şi Americanah, au fost traduse în 37 de limbi şi au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale. 

Merkel, un ambasador al incluziunii

Angela Merkel a afirmat marţi că migranţii care se stabilesc în Germania sunt germani chiar dacă numele lor au rezonanţă străină, cancelarul formulând astfel o critică subtilă la adresa obiceiului larg răspândit al germanilor de obârşie de a-i întreba pe turcii născuţi pe teritoriul german despre originea lor, transmite Reuters.

'Integrarea nu poate fi o strădanie de şapte generaţii care nu se termină niciodată doar pentru că nu te cheamă Klaus sau Erika', a spus Merkel, cu ocazia unei ceremonii de marcare a 60 de ani de când Germania a semnat cu Ankara un tratat pentru a aduce sute de mii de bărbaţi turci care să umple deficitele de pe piaţa muncii în anii 1960.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel