Angela Merkel, final de mandat. Luptă pentru postul de cancelar al Germaniei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cine îi ia locul Angelei Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei?
Cine îi ia locul Angelei Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei?
Postul de cancelar al Germaniei este disputat, având în vedere că Angela Merkel se apropie de finalul mandatului. 

Scrutinul intern pentru desemnarea liderului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) nu va stabili în mod automat candidatul pentru postul de cancelar al Germaniei, în contextul în care nu este exclusă desemnarea pentru această funcţie a liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Söder.

Friedrich Merz şi Norbert Röttgen, candidaţi la postul de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), au semnalat joi că se vor consulta cu Uniunea Creştin-Socială (CSU), filiala din Bavaria a CDU, pentru desemnarea candidatului la funcţia de cancelar. "Vom stabili împreună cine are cele mai mari şanse electorale. Eu şi Markus Söder ne cunoaştem de câteva zeci de ani", a declarat Norbert Röttgen, pentru cotidianul Rheinischen Post.

La rândul său, Friedrich Merz a declarat, potrivit postului NDR Info şi publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că "teoretic" este posibilă candidatura liderului CSU. "Vom vedea după alegerile din cadrul CDU", a subliniat el.

În decembrie, premierul landului North Rhine-Westphalia, Armin Laschet, al treilea candidat pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), s-a declarat favorabil luării deciziei împreună cu CSU. "Vom stabili de comun acord. Eu cred că un preşedinte al CDU trebuie să confere respect şi partidului aliat, este ceva principial. Ambele variante sunt viabile. Ambii preşedinţi (ai CDU şi CSU -n.red.) vor face o propunere. Aşa a fost mereu în ultimii ani. Şi, în cazul în care un preşedinte al CDU ar exclude posibilitatea ca un preşedinte al CSU să devină candidat, acest lucru nu ar fi corect. Va deveni candidat pentru funcţia de cancelar cel care va avea cele mai mari şanse să câştige scrutinul parlamentar. În unele situaţii, sondajele arătau că Markus Söder avea şanse slabe în scrutinul parlamentar naţional, acum are cele mai bune şanse. Sondajele oscilează", a argumentat Armin Laschet, conform Agerpres.

Markus Soder, luat în considerare

Tot în decembrie, Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate, a sugerat că Markus Söder, preşedintele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), ar putea fi candidatul CDU/CSU la funcţia de cancelar al Germaniei. Candidatul "poate fi şi cineva din cadrul CSU", a afirmat Wolfgang Schäuble. El a propus ca desemnarea candidatului CDU/CSU pentru postul de cancelar să aibă loc în "perioada cuprinsă între Paşte şi Rusalii", adică în aprilie-mai 2021, în contextul în care Germania va organiza alegeri parlamentare în septembrie.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta) va organiza sâmbătă, în format online, congresul pentru alegerea viitorului lider al formaţiunii. În cursa pentru conducerea CDU s-au înscris Armin Laschet, premierul landului North Rhine-Westphalia, Friedrich Merz, unul dintre rivalii Angelei Merkel, şi Norbert Röttgen, expert în politică externă.

În ultimele săptămâni, surse politice de la Berlin au declarat că ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, ar analiza şansele pe care le are în sondajele de opinie pentru a deveni candidat al CDU/CSU la postul de cancelar. Miercuri, Spahn a declarat, potrivit postului Deutschlandfunk, că el candidează pentru postul de vicepreşedinte al CDU. "Eu candidez pentru funcţia de vicepreşedinte, aşa rămâne". Întrebat explicit despre informaţiile din presă şi dacă vrea să devină candidat pentru funcţia de cancelar, Spahn a precizat: "În acest moment, exclud posibilitatea. În presă apar multe lucruri".

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie 2021. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel