Angajații din INML, fără grupa a doua de muncă, în ciuda deciziei CCR. Directorul George Curcă: Cazurile sunt dramatice... Este un drept pentru viitor
Munca celor de la INML este una cu o răspundere deosebită, iar încadrarea în planul de remunerație nu a fost întotdeauna cea mai justă.
Răspunderea și riscul la care sunt supuși specialiștii Institutului Național de Medicină Legală este recunoscut prin încadrarea la ”condiții deosebite de muncă”, însă situația nu a fost mereu așa, sistemul omițând la un moment dat încadrarea lor și remunerarea corectă.
”Este o muncă de mare răspundere și probabil că și impactul emoțional este foarte mare, vezi toate acele victime. Medicul poate fi tulburat emoțional, nu sunt cazuri fericite”, a deschis Val Vâlcu subiectul.
”Sigur, cazurile sunt dramatice, fie că este vorba despre o persoană care a supraviețuit și a rămas cu infirmități sau a rămas cu alte consecințe care trebuie evaluate, fie că este vorba despre decesul unei persoane, este o încărcătură emoțională, într-adevăr, a specialității”, a răspuns George Cristian Curcă, directorul INML.
”Aveți o pensie specială ca la judecători sau ca la procurori?”, a întrebat Vâlcu.
”Nu, avem doar condiții deosebite de muncă, așa cum se numesc ele astăzi”, a spus Curcă.
”Și aici a fost o problemă în legislație sau este”, a punctat Vâlcu.
”Aș prefera să spun că a fost o problemă și nu mai este”
”Da, a fost o problemă sau poate este, dar aș prefera să spun că a fost o problemă și nu mai este, cu ceea ce se numea grupa a doua de muncă, adică echivalentul pentru condiții deosebite de muncă astăzi, între care s-au găsit în textul de lege numai medicii anatomo-patologi”, a detaliat Curcă.
”Pentru că ei lucrează cu conservanți care sunt foarte toxici, formol”, a completat Vâlcu.
”Și în același timp efectuează și autopsii, poate nu așa de multe ca și noi, dar există și autopsii asupra persoanelor care decedează în spital și care se efectuează și care evident nu sunt cazuri medico-legale ca să fie transferate către instituțiile noastre. Ulterior, printr-o hotărâre a Curții Constituționale am fost adăugați în mod corect, pentru că și medicina legală lucrează în prosecturi, manipulează corpurile persoanelor decedate în aceleași condiții și astfel s-a recunoscut faptul că beneficiem de aceleași condiții. Spuneam grupa a doua de muncă este un drept, un drept pe care îl au toți cei care lucrează în aceste condiții deosebite sau care beneficiau de grupa a doua de muncă, pe care, unii dintre colegii mei de astăzi l-au solicitat. Este un drept pe care și l-au exercitat în a se reconstitui un drept pe care îl au”, a mai spus Curca.
”Deci statul când a primit această decizie a instanței, ar fi trebuit să facă el gestul ăsta. N-a făcut și atunci oamenii care doreau acest drept au acționat, iarăși, în justiție. Să spunem, practic, vizează viitorul, nivelul pensiei”, a punctat Val Vâlcu.
”Nu sunt niște bani sau fonduri care revin acestor salariați”, a început invitatul emisiunii.
”Sunt niște fonduri care să contribuie la pensia viitoare”, a completat Vâlcu.
”Exact, sunt niște bani, niște fonduri care revin statului, cu care statul va reconstitui de drept o pensie corespunzătoare cu condițiile de muncă pe care ei le-au avut cu ani în urmă”, a spus Curcă.
”Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească către casa de pensii o sumă de bani”, a spus Vâlcu.
”Statul, adică, în cazul acesta, Ministerul Sănătății. Acum noi am adresat și o să mai adresăm o solicitare Ministerului Sănătății, să mai evalueze această obligație pe care o are, pentru moment, prin hotărârea instanței, instituția de medicină legală”, a mai adăugat Curcă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News