Data publicării:

Angajații din construcții, IT și agricultură vor începe să plătească taxe. Stamule (PNL) anunță eliminarea graduală a facilităților / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Tănase Stamule, decan al Facultății de Administrare a Afacerilor din cadrul ASE, economist și reprezentant PNL, a vorbit despre eliminarea facilităților pentru anumite categorii profesionale.

În cadrul emisiunii „D'Economic News“, moderată de Alex Vlădescu la DC News, Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrare a Afacerilor din cadrul ASE și reprezentant PNL, a vorbit despre eliminarea facilităților pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

„25% din angajații cu carte de muncă din România sunt angajați speciali, care nu plătesc anumite categorii de taxe. Sunt cei din agricultură și construcții, care nu plătesc sănătate și cost pe venit, adică se duc la spitale pe taxele plătite de toți ceilalți, și sunt angajații din IT, care nu plătesc impozit pe venit și atunci când beneficiază de un parc sau de o grădiniță în oraș, beneficiază fără să plătească.

Este foarte complicat să atacăm pensionarii speciali, dar să apărăm angajații speciali. Aceste facilități au avut o logică de a consolida anumite industrii și a le ajuta să capitalizeze sau să-și țină angajații. Pe măsură ce se consolidează industriile este firesc să dispară aceste facilități.

Cei de la ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii) spun că ar fi de acord, dar nu brusc, ci în 2-3 ani. Industriile acestea nu au nevoie de șoc. La fel și industria construcțiilor. Ar accepta dacă s-ar face în două tranșe de 5% revenirea la contribuțiile de sănătate. Aici trebuie să fim foarte atenți, trebuie să analizăm ratele de profitabilitate pe sectoare. Vedem niște rate uriașe în agricultură, deși numărul de angajați e la jumătate față de angajații din IT. Agricultura are aceeași profitabilitate cu IT-ul, dar cu jumătate din angajați.

Trebuie să ne punem întrebarea dacă aceste scutiri ajută industria ori s-au mutat în buzunarul antreprenorilor. Apoi avem industria construcțiilor, unde trebuie să conștientizăm că avem zeci de miliarde de euro investiții în infrastructura publică și există o bătălie la nivel european pe forța de muncă. Românii se urcă în avion și pleacă în Germania pe salarii de 4.000 de euro. De aceea trebuie să fim atenți cu eliminarea facilităților în unele zone unde forța de muncă este extrem de mobilă, tocmai să nu ne trezim că nu mai avem oameni cu care să facem proiectele pe care le avem.

De aceea, eliminarea graduală și inclusiv revenirea la 16% impozit pe venit. Nu putem să discutăm de cotă unică de mai multe feluri. Așa se poate ajunge la o echilibrare a bugetului în 3-4 ani și la o reducere a deficitului la sub 3%, chiar sub 2%.

De la 1 ianuarie, ori se va introduce sănătatea în agricultură și construcții, ori altceva. Trebuie să înceapă gradual eliminarea facilităților. Nu discutăm despre eliminarea bruscă“, a spus, la DC News, Tănase Stamule.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel