Data actualizării:
Data publicării:

Angajările de la stat, deblocate de Parlament

Autor: DCNews Team
WhatsApp

Parlamentul a adoptat proiectul pentru deblocarea angajărilor la stat., inițiativa permițând  ca timp de 6 luni să se organizeze concursuri pentru posturile vacante din administrația publică.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care permite pe o perioadă de șase luni organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în instituțiile și autoritățile publice. 

Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 183 din 2020 privind desfășurarea pe perioada stării de alertă a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul unor instituții din sistemul justiției, precum și din cadrul Curții de Conturi. Proiectul a trecut de Camera Deputaților 302 voturi „pentru” și niciunul „împotrivă”.

Practic, legislația permitea organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante doar în sistemul justiției și în cadrul Curții de Conturi, însă Camera Deputaților a extins această măsură către întreg sistemul de stat.

„Pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfășura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021”, se arată în forma adoptată de Camera Deputaților.

Începând cu data de 12 februarie 2021, starea de alertă a fost prelungită pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile. La acel moment, extinderea situației speciale se făcea cu păstrarea măsurilor de prevenție adoptate la nivel național, dar și cu includerea focarelor de COVID-19 în calcularea incidenței privind răspândirea noului tip de coronavirus.

„Cine caută un loc de muncă, să se pregătească să participe la concursurile organizate, în curând, în instituțiile/autoritățile publice cu deficit de personal. Și să aibă încredere. Vorbesc serios. De ce nu? Nu avem încredere că aceste concursuri sunt corecte? Vă rog să luptăm cu această prejudecată. Fără încredere și implicare, lucrurile nu se schimbă de la sine. La cererea insistentă a instituțiilor/autorităților publice care nu au putut face angajări tot anul trecut pentru că PSD a blocat angajările (fără nicio evaluare, doar ca să blocheze spunându-le oamenilor din sistemul public, care chiar aveau nevoie, că nu vrea PNL), ieri, în comisia de muncă, s-a votat pentru a se ridica această interdicție, permițându-se angajările pe o perioadă de 6 luni. DOAR cu încadrarea în limitele bugetare aprobate; nu se poate depăși cu niciun leu bugetul aprobat pentru salarii”, scria Violeta Alexandru, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel