"Angajamentul lui Putin pentru Elțîn". Lavinia Betea, despre cum a ajuns Putin ceea ce este astăzi și de ce toți dau vina pe Gorbaciov pentru destrămarea URSS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
"Angajamentul lui Putin pentru Elțîn". Lavinia Betea, despre cum a ajuns Putin ceea ce este astăzi și de ce toți dau vina pe Gorbaciov pentru destrămarea URSS / Foto: Kremlin.ru
"Angajamentul lui Putin pentru Elțîn". Lavinia Betea, despre cum a ajuns Putin ceea ce este astăzi și de ce toți dau vina pe Gorbaciov pentru destrămarea URSS / Foto: Kremlin.ru
Istoricul Lavinia Betea a vorbit la DC NEWS despre destrămarea URSS.

Istoricul Lavinia Betea a vorbit la interviul zilei de la DC News despre dezmembrarea URSS și rolul lui Gorbaciov în cadrul acestei schimbări majore din viețile rușilor.

"Apropo de dezinformare, de lipsa de informații printre care se strecoară câte un fel de mistificare... Funcționează, lumea nu mai stă să toace mărunt, să se gândească mărunt. Iată ce a reușit KGB-ul, care, să spunem că are și succesorul, spune: "Domnule, Gorbaciov este de vină pentru spargerea URSS-ului, pentru dezmembrarea URSS-ului. Păi tocmai că nu Gorbaciov, Elțîn a generat explozia că a dorit să fie mai bine liderul Rusiei fără celelalte republici", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Au fost și ceilalți conducători de foste sovietice care fiecare și-a dorit săă fie un împărat mai mic", a spus Lavinia Betea.

"Bun, dar în Rusia, în ceea ce privește poporul rus, națiunea rusă, acum câteva luni când a murit Gorbaciov, nu? Că Putin îl face vinovat, au dirijat vina spre Gorbaciov și Elțîn iese din schemă, Elțîn cel care l-a pus la butoane...", a intervenit Val Vâlcu.

"Angajamentul lui Putin pentru Elțîn"

"Aici avem de a face cu angajamentul lui Putin pentru Elțîn. A existat un angajament grație căruia Putin a devenit ceea ce este astăzi", a mai spus Lavinia Betea.

"Dar oamenii obișnuiți, jurnaliștii care rostogolesc aceste știri că Gorbaciov a fost făcut vinovat pentru dezagregarea URSS-ului nu se uită la date", a mai spus Val Vâlcu.

"Dar nici nu poate fi făcut vinovat Gorbaciov pentru dezagregare, dar este mai la îndemâna minții omului care nu este expert în analiză politică, în analiză istorică, să găsească o cauză de o anumită concretețe. Este mult mai dificil să gândești o multitudine de factori care duc la această schimbare pe care noi am trăit-o. Este mult mai simplu, este ca și în povești, de fapt, este acea gândire prelogică unde ai nevoie de două forțe. Una este în totalitate forța binelui și binele este reprezentat de un individ care este și frumos" a amis spus istoricul Lavinia Betea.

Lavinia Betea: Este mult mai simplu să spui că lumea s-a schimbat începând cu Gorbaciov

"Elțîn a inițiat schimbarea. Dacă nu pornea el acest proces ca să ajungă președintele Rusiei, republicile poate nu aveau toate... liderii locali poate nu se ridicau să-și proclame independența", a declarat Val Vâlcu.

"Din punct de vedere psihologic așa funcționăm. Este mult mai simplu să spui că lumea s-a schimbat începând cu Gorbaciov, atunci au început grevele, atunci a început libertatea. Nu spun că el este de vină, dar Gorbaciov este cel care a inițiat niște schimbări fără precedent în ceea ce sovieticii trăiseră înainte. Și atunci, memoria colectivă care se compune din atât de multe elemente are nevoie de o căpetenie, deschide șirul gândurilor noastre. Și șirul gândurilor noastre legate de schimbare, dacă ne raportăm la sovietici, că despre sovietici vorbeam, se deschide cu Gorbaciov.

La fel cum la noi când vorbim despre schimbare în România, schimbare înseamnă sfârșitul lui Ceaușescu și o lume care intră în acest sfârșit cu niște idei destul de neclare, în sensul că vom fi liberi, vom fi fericiți, de astăzi înainte vom face ceea ce dorim etc. Asociem aceasta cu 22 decembrie 1989", conchis Lavinia Betea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel