Anexarea teritoriilor din Ucraina. Curtea Constituţională rusă consideră legală alipirea, iar Duma de Stat va ratifica luni tratatele
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 02 oct 2022, 15:51
WhatsApp
Anexarea teritoriilor din Ucraina. Curtea Constituţională rusă consideră legală alipirea, iar Duma de Stat va ratifica luni tratatele / Foto: Kremlin.ru
Anexarea teritoriilor din Ucraina. Curtea Constituţională rusă consideră legală alipirea, iar Duma de Stat va ratifica luni tratatele / Foto: Kremlin.ru
Curtea Constituţională rusă consideră legală alipirea celor patru teritorii din Ucraina, iar Duma de Stat va ratifica luni tratatele.

Curtea Constituţională a Rusiei a considerat duminică legale tratatele de anexare a celor patru teritorii ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi de liderii separatişti din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, transmite Aerpres, citând AFP şi EFE.

Curtea Constituţională "recunoaşte că tratatul internaţional semnat între Rusia şi Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie "este în consonanţă cu Constituţia Federaţiei Ruse", se menţionează în fiecare dintre cele patru avize legale publicate de tribunal pe pagina sa web.

Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse a admis sâmbătă spre analiză solicitarea prezentată de preşedintele Vladimir Putin. Tribunalul confirmase sâmbătă pe pagina sa de internet că urma să studieze constituţionalitatea celor patru solicitări transmise în cursul dimineţii de locatarul de la Kremlin.

Duma de Stat va ratifica luni tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) va ratifica luni "tratatele internaţionale de anexare" semnate cu regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat duminică preşedintele instituţiei, Viaceslav Volodin, transmite EFE.

"Luni vom aborda introducerea de amendamente la legile constituţionale, precum şi ratificarea tratatelor internaţionale", a declarat Volodin la televiziunea publică.

Oficialul rus a explicat că deputaţii au în faţă "o activitate importantă" pentru a crea "un cadru legal unificat" pentru locuitorii regiunilor anexate. În acest sens, Volodin a amintit că Duma a trebuit să adopte circa 70 de noi legi în 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Același scenariu ca și la anexarea peninsulei ucrainene CrimeeaAutorităţile ruse urmează exact aceiaşi paşi pe care i-au făcut când Rusia a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, unde a avut loc şi acolo un referendum ilegal şi care a fost integrată în Federaţia Rusă după un proces de anexare realizat pe repede înainte.

Volodin a făcut aluzie şi la faptul că Rusia nu controlează încă în întregime teritoriile anexate, nici în aşa-zisa "republică populară Doneţk", nici în Herson şi nici în Zaporojie.

"Da, în aceste regiuni au loc lupte. Trebuie să ţinem cont de acest aspect şi să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a elibera teritoriul Federaţiei Ruse", a susţinut el.

Marţi va fi rândul Consiliului Federaţiei (Senatul rus) să ratifice "tratatele", după care preşedintele Vladimir Putin va promulga legea federală pe această temă. 

VEZI ȘI: Ceremonie cu fast la Kremlin. Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunilor din Ucraina. "Vreau să fim auziți. Vor fi cetățeni ai Federației Ruse"

Zelenski anunță o nouă victorie a soldaților săi: Liman este complet eliberat 

Volodimir Zelenski a anunțat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, relatează Agerpres. Anunțul preşedintelui ucrainean vine la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.

"Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Liman este complet eliberat", a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?