Data publicării:

Andrei Pleşu: Biserica noastră are o înclinaţie folclorică

Autor: DCNews Team | Categorie: Cultura
WhatsApp
plesu
plesu

"Suntem cu toţii intoxicaţi, trăim într-o ţară intoxicată în care credem că actualitatea înseamnă schimbul de replici, brânciuri şi lupte electorale. Actualitatea e în altă parte”, a declarat Andrei Pleşu la lansarea celui mai recent volum al său, "Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste", publicat la Humanitas.

„În lumea de azi, dacă scrii o carte pe teme religioase şi nu eşti popă, trebuie să te explici, pentru că eşti suspect. Un om cât de cât inteligent, un „om al veacului” nu ar avea de ce să se ocupe de o astfel de tematică desuetă”, a spus Andrei Pleşu, joi seara, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu cu ocazia lansării ultimului volum "Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste".

 „E curios că tocmai în Occident, în acest Occident secularizat şi hipermodernizat nu trebuie să te justifici când te ocupi de studii religioase. Acolo, studiile religioase sunt o rubrică a vieţii academice. Numai la noi există panica asta că un om care se ocupă de domeniul sacru e prost situat”, observă Pleşu, care este şi profesor la masteratul de Studii Religioase din Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Universitatea Bucureşti.

Fostul consilier prezidențial a dorit să adreseze un mesaj şi Bisericii ortodoxe: „Biserica noastră are, într-o anumită zonă a ei, o înclinaţie folclorică spre invalidarea studiului, a intelectului, a cercetării. S-ar zice că lucrurile astea pun în pericol trăirea. Sigur, că abuzul intelectual şi glacialitatea intelectului sunt un pericol, dar şi fierbinţeala, exaltarea, euforiile prompte sunt un pericol. ortopraxia cum spunea părintele Andrei Scrima a celora care reduc actul credinţei la ritualuri prompt executate, la pelerinaje pioase şi interesate şi la manifestări de ordin exterior. Nu strică un pic de studiu: biblioteca nu e chiar iad şi inteligenţa nu e neapărat un păcat. Da, intelectul poate să greşească, dar şi afectul poate să greşească, emoţiile te pot duce unde nu vrei şi nu trebuie. Nu există viaţă spirituală fără riscuri. Biserica riscă să rămână izolată dacă nu întreprinde un efort de a se integra şi în dezbaterea academică”.

 Potrivit lui Andrei Pleşu, cartea despre parabolele lui Iisus, în care adevărul se prezintă sub forma poveştilor, se vrea a fi o provocare adresată omului contemporan de a se smulge din „actualitatea proastă în care trăim”:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel