Andrei Pleșu, audiat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Andrei Pleșu este audiat, joi, la Parchetul General de procurorii militari în dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

În Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au mai fost audiați în această săptămână Victor Ciorbea, în calitate de martor, dar și Gelu Voican Voiculescu, acuzat de infracțiuni contra umanității. 

De asemenea, joi, va fi audiat și Adrian Sârbu.

La sfârșitul lui decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mișcare a acțiunii penale, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, față de fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu.

Tot în acest dosar  au fost puși sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale (FSN), general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

[citeste si]

Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în timpul evenimentelor din iunie 1990, a declarat joi, la ieșirea de la audieri,  că problema minerilor nu a fost discutată atunci în şedinţele de Guvern, deciziile fiind luate într-un cerc restrâns, iar el a încercat să organizeze un dialog între protestatarii din Piaţa Universităţii şi Ion Iliescu.

Andrei Pleşu a fost audiat joi de procurorii militari, timp de aproape trei ore, în calitatea de martor, în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

Model negativ printre celelalte ţări socialiste

"A fost vorba de o relatare a experienţei mele în perioada din timpul mineriadei din Piaţa Universităţii. Eu am povestit experienţa pe care am avut-o şi anume că evenimentul a avut consecinţe extrem de dramatice pentru România de atunci. După ce fusesem la Revoluţie un model de reuşită politică pentru toată lumea, după cinci luni, eram un model negativ printre celelalte ţări socialiste, pentru felul în care guvernarea de atunci a înţeles să soluţioneze problema Piaţa Universităţii. Am fost împreună cu domnul Caramitru şi cu domnul Hăulică, într-o tentativă de a organiza un dialog între piaţă şi preşedintele Ion Iliescu. Au fost negocieri de două săptămâni, nu am reuşit până la urmă, pentru că de fiecare parte se puneau condiţii pe care partea cealaltă nu le accepta. Rezultatul a fost declanşarea violenţelor pe care le ştiţi şi care sunt regretabile", a spus Andrei Pleşu, după audierea de la Parchetul General.

Pleşu a adăugat că el nu a fost de acord cu deciziile luate de Guvernul din care făcea parte şi chiar a dat atunci un comunicat de presă din partea Ministerului Culturii.

"Eu am luat contact cu unele victime, m-au sunat artişti, directori de muzeu care aveau dificultăţi şi îmi cereau ajutorul. Nu puteam decât să informez conducerea Guvernului care pretindea că ţine lucrurile sub control şi trebuie tratate toate informaţiile cu mare discernământ. M-am simţit obligat la sfârşitul evenimentelor să dau un comunicat din partea Ministerului Culturii, în care să îmi iau distanţă faţă de toate violenţele care s-au comis, ceea ce a fost privit ca fiind nu prea solidar cu Guvernul din care făceam parte. Sunt mândru că singurul film documentar care există despre Piaţa Universităţii este filmul făcut atunci de casa de film a Ministerului Culturii, care îl avea director pe Lucian Pintilie, şi care a fost făcut de Stere Gulea", a mai spus Adrian Pleşu.

Fostul ministru al Culturii a precizat că el nu a avut contact direct cu preşedintele de atunci Ion Iliescu, iar evenimentele din Piaţa Universităţii nu au fost discutate în şedinţele de Guvern.

Întrebat dacă mai pot fi traşi la răspundere cei implicaţi în aducerea minerilor în Capitală, Pleşu a spus: "Eu nu mă bag în chestii procedurale şi juridice, însă sunt foarte bucuros că se face un efort consistent pentru o lămurire geometrică a lucrurilor. Trebuie să ştim. Ca şi în chestia cu Revoluţia. Vagul ăsta care durează de 25 de ani, nu face bine nimănui.Trebui să ştim odată ce am trăit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel