Andrei Muraru, noul ambasador al României în SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto Facebook / Andrei Muraru
Foto Facebook / Andrei Muraru
România are un nou ambasador în Statele Unite ale Americii: Andrei Muraru. 

Administrația Prezidențială anunță, miercuri, că Andrei Muraru este noul ambasador al României în Statele Unite ale Americii.

'Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 7 iulie 2021, următoarele decrete:

- Decret pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial a domnului Dan-Andrei Muraru.

- Decret privind acreditarea domnului Dan-Andrei Muraru în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, cu reședința la Washington.', arată Administrația Prezidențială.

Principalele obiective ale lui Andrei Muraru

Andrei Muraru a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare reunite în luna aprilie a.c. și a spus că este încrezător că vizele pentru cetățenii români vor fi ridicate până la finalul mandatului președintelui Klaus Iohannis.

„În fața membrilor Parlamentului, am vorbit despre prioritățile mandatului meu, subliniind că ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu SUA este obiectivul nostru în perioada următoare. Acest deziderat are la bază consensul că prezența militară și economică americană în regiune este vitală”, anunța Muraru pe Facebook.

Principalele obiective ale viitorului ambasador sunt creșterea prezenței militare și a investițiilor americane în România, dar și acordarea unei mai mari atenții comunității de români din SUA. De asemenea, Muraru își propune să obțină ridicarea vizelor în următorii ani pentru românii care călătoresc peste ocean.

„Admiterea României în Programul Visa Waiver – România este aspirantă de 16 ani la acest program. Cunoaștem bine vulnerabilitățile interne pe care le avem și, în același timp, limitele cauzate de prevederile legale inflexibile în vigoare din SUA. Vom ști curând mai multe despre cauzele care determină refuzul anumitor cereri pe care cetățenii români le fac pentru vize de scurtă ședere în Statele Unite și vom iniția o campanie publică de informare, așa cum a anunțat deja ministrul Bogdan Aurescu. Avem nevoie de asemenea de o soluție creativă la nivel de Congres pe care, sunt convins, că o vom găsi. Sunt astfel încrezător că, până la finalul mandatului Președintelui Iohannis, românii vor călători în SUA fără viză”, mai transmitea Andrei Muraru.

Cine este Andrei Muraru

Andrei Muraru a ocupat, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă. El este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master "Românii și Europa" (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis, conform site-lui Administrației Prezidențiale. 

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel