Andrei Muntean, locul doi mondial la paralele
Românul Andrei Muntean a obținut locul doi la paralele la Cupa Mondială de gimnastică din Slovenia.
Sportivul român Andrei Muntean s-a clasat pe locul al doilea în finala de la paralele, duminică, la Cupă Mondială de gimnastică artistică de la Koper (Slovenia). Muntean a fost notat cu 14,250 puncte, fiind devansat de ucraineanul Petro Pahniuk, 14,400 puncte. Pe locul al treilea s-a clasat maghiarul Krisztian Balazs, cu 14,100 puncte. Românul fusese al treilea în calificări, potrivit Agerpres.
În finala de la sărituri, Gabriel Burtănete a ocupat locul al cincilea, cu o medie de 14,425, după ce a fost notat cu 14,500 la prima săritură şi cu 14,000 la a doua. Fratele său Robert Burtănete a ocupat locul al optulea (ultimul), cu media de 13,700 (ambele sărituri au primit aceeaşi notă).
Victoria a revenit ucraineanului Igor Radivilov, cu 14,800 puncte, care a a fost urmat de britanicul Harry Hepworth, 14,525, şi de americanul Taylor Burkhart, 14,450 puncte. În calificări, Gabriel fusese al doilea, iar Robert al nouălea. Gimnaştii români au fost însoţiţi în Slovenia de antrenorii Marius Berbecar şi Remus Jivan, kinetoterapeutul Răzvan Spirescu şi arbitrul Ioan Balint.
Conform unui raport citat de presa britanică, gimnaștii au fost supuși abuzurilor tolerate de sistem
Gimnaștii britanici au fost supuși la abuzuri fizice și psihice pe scară largă într-un sistem în care un astfel de comportament a fost tolerat în căutarea succesului național și internațional, a concluzionat joi un raport independent, citat de Sky Sports și Mediafax.
Ancheta, condusă de Anne Whyte QC, a fost comandată de UK Sport și Sport England în august 2020, în urma unor acuzații de maltratare din Marea Britanie.
Raportul de 306 pagini, care a analizat peste 400 de plângeri, a constatat că gimnastica britanică a suferit de o problemă culturală în care tinerii atleți au fost blamați pentru greutatea lor, în timp ce alții au primit pedepse dure pentru cele mai mici greșeli la antrenamente.
Gimnaștii erau pedepsiți fizic și se antrenau până la epuizare
”Acest comportament a inclus pedepse fizice, antrenamente nepotrivite privind accidentările, impunerea unor ore de antrenament excesive și sarcini de antrenament care au dus la durere fizică și epuizare peste limitele acceptabile", a declarat Whyte.
Sportivii au fost, de asemenea, împiedicați să folosească toaleta și li s-a refuzat accesul la apă potabilă în timpul sesiunilor lungi de antrenament.
”Ne întrebăm de câte scandaluri sportive va fi nevoie înainte ca guvernul de atunci să aprecieze că trebuie să ia mai multe măsuri pentru a proteja copiii care participă la sport", a adăugat Whyte.
UK Sport și Sport England au acceptat concluziile și au aprobat toate recomandările.
”Experiențele gimnastelor împărtășite în această analiză sunt sfâșietoare și dureroase de citit. Nimeni în sport nu ar trebui să fie supus unor astfel de abuzuri", au declarat într-un comunicat.
Angajamente de schimbare în bine
British Gymnastics, organismul care guvernează sportul, a adăugat că s-a angajat să schimbe sportul în bine și și-a cerut scuze sportivilor care au făcut declarații.
”Nu ne vom sfii să facem ceea ce este necesar. Vreau să îmi cer scuze din toată inima gimnaștilor care au avut de suferit ca urmare a faptului că nu am lucrat la standardele pe care ni le-am stabilit. Ne pare rău", a declarat directorul executiv Sarah Powell.
”Nu există loc pentru abuzuri de niciun fel în sportul nostru, iar standardele de coaching din trecut nu vor fi cele din viitor. Vom construi o nouă cultură și ne vom asigura că vocea gimnaștilor se află în centrul a tot ceea ce facem".
Sportivii britanici au câștigat 15 medalii în gimnastică de la Jocurile de la Beijing din 2008, după ce anterior urcaseră pe podiumul olimpic doar de trei ori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News