Andrei Medvedev a fost arestat în Norvegia. Fostul comandant Wagner ceruse azil politic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa foto Agerpres
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa foto Agerpres
Fostul comandant al grupului Wagner, Andrei Medvedev, care a fugit în Norvegia în urmă cu zece zile, a fost arestat de poliția norvegiană în conformitate cu legea imigrației. Motivele arestării nu au fost precizate.

Fost comandant Wagner, Andrei Medvedev, fugise în Norvegia în urmă cu zece zile, trecând ilegal granița ruso-norvegiană și solicitând azil la Oslo, gata să dezvăluie toate secretele grupului Wagner.

În schimb, el a fost arestat de poliția locală în conformitate cu legea imigrației. Motivele exacte ale arestării nu au fost precizate, dar avocatul său a spus că aceasta s-a datorat ”încălcărilor regulilor de siguranță. Au fost luate multe măsuri de securitate și îi este greu să le respecte. Nu este acuzat de nimic”, a spus avocatul său.

Arestarea fostului comandant al grupării Wagner

Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a ajuns în Norvegia între 12 și 13 ianuarie. El declarase că este gata să ”vorbească despre experiența sa în grupul Wagner celor care investighează crime de război”.

El a spus că a luptat în Ucraina pentru Wagner timp de patru luni, înainte de a dezerta în noiembrie, când organizația paramilitară, condusă de Evgheni Prigojin, i-a prelungit contractul împotriva voinței sale.

Din informațiile scurse în presă, Andrei Medvedev, un potențial martor ocular prețios pentru clarificarea acțiunilor comise de grupare pe teritoriul ucrainean, a fost audiat și ținut sub strictă supraveghere într-o locație nedezvăluită. ”El a fost arestat conform legii imigrației”, a declarat Jon Andreas Johansen, ofițer de poliție responsabil de imigrație, într-un e-mail pentru AFP, citat de Il Giornale.

Evadarea lui Medvedev

Sunt cei care cred că fostul combatant nu ar fi putut niciodată să treacă granița dintre Rusia și Norvegia, o frontieră puternic păzită, fără a primi asistență adecvată. Mercenarul în vârstă de 26 de ani a spus că a traversat pe jos râul înghețat care marchează granița dintre cele două țări, eludând urmărirea paznicilor ruși cu câini.

Echipa de criminaliști a poliției norvegiene (Kripos), care participă la ancheta internațională privind crimele de război din Ucraina, a început să-l interogheze sâmbătă. Oficialii norvegieni au spus că bărbatul va coopera. 

Mărturia lui Medvedev care a cerut azil politic în Norvegia: ”Am devenit carne de tun, oricine a refuzat să lupte a fost ucis”

O figură enigmatică

Andrei Medvedev este o figură enigmatică, atât pentru trecutul său, cât și pentru circumstanțele care l-au dus la evadare. Medvedev s-a alăturat grupului Wagner în iulie anul trecut. După încheierea contractului de 4 luni, a fost nevoit să-și prelungească serviciul. Apoi și-a părăsit în mod arbitrar unitatea și s-a întors în Rusia.

Aici ar fi contactat activiști pentru drepturile omului și le-a explicat că oamenii lui Prigojin ar dori să-l captureze. În decembrie, Medvedev a acordat un interviu reporterilor The Insider, în care a vorbit despre execuțiile și pierderile regimentului.

Între timp, Statele Unite au calificat grupul Wagner drept ”organizație criminală transnațională”. Kremlinul a minimalizat importanța sancțiunilor anunțate de Washington, explicând că nimic nu se va schimba ”la nivel practic”. ”Nu cred că acest lucru are vreo importanță practică pentru Rusia și, mai ales, pentru Wagner”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel