Andrei Marga le-a scris omologilor din UE despre situaţia din România
După reacțiile unor oficiali europeni la evenimentele din România, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, le-a scris omologilor din statele membre UE cu privire la situaţia politică din țară, în care sunt descrise circumstanţele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului.
Defăimarea situației din România făcută de către europarlamentarii PDL, în special de către Monica Macovei, fapt ce a dus la distorsionarea reală a situației politice, l-a determinat pe ministrul de Externe, Andrei Marga, să se adreseze omologilor țărilor UE.
"Scrisoarea ministrului de Externe Andrei Marga, asumată în calitate de membru al guvernului susţinut de actuala majoritate parlamentară, se înscrie în această logică. Ea cuprinde o analiză a contextului politic din această etapă a vieţii politice din România în care sunt descrise circumstanţele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului", se arată într-o precizare a MAE remisă, joi seară, agenţiei Mediafax.
Potrivit MAE, "în spiritul strânsei colaborări între statele europene, guvernele acestora se informează reciproc pe subiecte de interes, inclusiv referitor la evoluţiile politice interne".
De asemenea, în precizarea MAE despre scrisoarea ministrului Marga se arată că această practică a informării reciproce între guvernele statelor membre UE "este menită să ofere detalii privind funcţionarea instituţiilor chemate să gestioneze acţiuni politice complexe, cum ar fi instalarea unui nou executiv, astfel încât să fie asigurată continuitatea şi predictibilitatea demersurilor de politica externă".
Ministrul Marga a transmis marţi seară, pe 3 iulie, o declaraţie de presă în care afirma că "recentele evoluţii de pe scena politică din România sunt expresia exerciţiului democratic parlamentar şi nu fac decât să readucă funcţionarea instituţiilor reprezentative ale statului de drept în parametri constituţionali".
"Aceste evoluţii au loc înăuntrul funcţionării democratice a Parlamentului. Pe parcursul dezbaterilor politice nu a fost pusă în discuţie independenţa instituţiilor, ci au fost aplicate litera şi spiritul legii specifice pentru astfel de situaţii. Este vorba despre stabilirea legăturii directe dintre noua majoritate parlamentară şi structura de conducere a celor două camere ale Parlamentului, aşa cum prevăd regulamentele acestora", afirma şeful diplomaţiei în declaraţia de presă remisă marţi seară agenţiei MEDIAFAX.
"Configuraţia politică din Senat şi Camera Deputaţilor a stat la baza instalării noului Executiv, astfel că era firesc ca această nouă distribuţie a reprezentării politice în forul legislativ să îşi găsească o reflectare şi în conducerea Parlamentului", a argumentat ministrul Marga.
Totodată, el a subliniat că "independenţa Justiţiei nu a fost şi nu este pusă în vreun fel sub semnul întrebării".
"De asemenea, actuala coaliţie guvernamentală nu şi-a propus să afecteze în vreun fel funcţionarea Curţii Constituţionale sau să-i revoce pe membrii acesteia", a afirmat ministrul de Externe.
El a menţionat că "România rămâne profund ataşată valorilor democratice care stau la baza apartenenţei noastre la Uniunea Europeană şi NATO".
"Democraţia româneasca este suficient de matură pentru a gestiona cu responsabilitate şi înţelepciune probleme inerente procesului de raportare la o realitate politică dinamică", a concluzionat Marga în declaraţia sa de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News