Andrei Marga, lansare carte: „Rațiune și voință de rațiune"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andi Miron
WhatsApp
Rațiune și voință de rațiune - Andrei Marga
Rațiune și voință de rațiune - Andrei Marga
Editura Academiei Române a tipărit în ultimele săptămâni ale 2017 cartea lui Andrei Marga, „Rațiune și voință de rațiune".

Rațiune și voință de rațiune este o carte de evaluare a moștenirii intelectuale (Virgil Bărbat, Liviu Rebreanu, Constantin Brâncuși, D.D.Roșca, Lucian Blaga, Eugen Lovinescu, Constantin Noica, Adrian Marino). În carte se explicitează, totodată, opțiunile filosofice proprii autorului în peisajul filosofiei epocii noastre (Habermas, Rorty, Toulmin, înainte de toate) și se fac aplicații ale filosofiei „pragmatismului reflexiv”, la a cărei articulare se află angajat Andrei Marga, într-un șir de chestiuni (absolutul, răul, realitatea, complexitatea, sensul, identitatea, praxisul, unitatea morală a vieții).

Cartea conține și contribuțiile majore, din scrierile lui Andrei Marga de până acum, în profilarea „gândirii critice”, istoria filosofiei contemporane, teoria argumentării, conceperea tranziției, filosofia religiei, lămurirea reformelor necesare ale educației, geopolitică și  configurarea strategiei internaționale, construcția vieții publice. Carte de interpretare, „Rațiune și voință" de rațiune este, în același timp, carte de construcție filosofică și de înnoire de perspective.

[citeste si]

„Rațiune și voință de rațiune", structurată în 4 părți

'În prima parte a cărții de față, evoc moștenirile pe care le-am absorbit, uneori împărtășindu-le, alteori  polemic, în propria formare. Față de cei a căror operă ne-a alimentat cu teme și ne-au stimulat avem oricând datoria recunoștinței. O exprim pe calea unor analize precise ale operei lor întregi sau a ceea ce am folosit din aceasta în scrierile pe care le-am elaborat și din care se lasă profilată moștenirea de care am beneficiat .

În partea a doua, evoc, de asemenea, afilierile care au marcat traseul personal spre profilarea unei abordări filosofice proprii – pragmatismul reflexiv. Convingerea mea este că cel mai bun omagiu ce se poate aduce celor de la care ai învățat este să iei pe cont propriu ceea ce aceștia au lăsat.

În a treia parte pun în relief o seamă de concepte caracteristice filosofiei pe care o reprezint. Intuiția de bază a pragmatismului reflexiv este că  realitatea, oricât de copleșitoare ar fi, are până la urmă anumite chei, una dintre acestea fiind acțiunile ființelor umane.

Partea a patra, ultima a cărții de față, cuprinde  aplicații ale  pragmatismului reflexiv, de natura analizelor „materiale” pe care le-am realizat. Pe calea unor fragmente cât mai sintetice, arăt ce a  rezultat din aplicațiile menționate în ceea ce am publicat până acum.' (Din Andrei Marga, Rațiune și voință de rațiune, Editura Academiei Române, București, 2017, 324 p.).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel