Data actualizării:
Data publicării:

Andrei Caramitru explică haosul din România: Observația vine din istorie. Ce s-a întâmplat după aderarea la UE / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @johan111
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @johan111

Andrei Caramitru a spus care e cauza haosului care s-a creat în România. 

Andrei Caramitru, analist economic, a explicat care este, în opinia sa, cauza principală a haosului din România. Acesta a comparat situația cu perioade istorice de destabilizare, precum Republica Romană și Iranul anilor '70, și a explicat cum schimbările rapide au influențat societatea.

„Veniți cu o teorie în care spuneți că dezvoltarea accelerată, cum a avut România după 1 ianuarie 2007, după admiterea în UE, a provocat acest haos din țara noastră.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Observația vine din istorie. Dacă ne uităm în istorie, în perioadele în care populismul a explodat, sau în situații de criză economică dură cum a fost în anii '30, care nu e aplicabil la noi, dar s-a întâmplat și în perioade de creștere economică ultrarapidă și de sofisticare a societății mult prea rapidă.

Dau două exemple ca să înțeleagă telespectatorii despre ce vorbim. Republica Romană, înainte de a deveni imperiu, care a fost o perioadă de destabilizare imensă cu războaie civile, cu populism dus la extrem, care a fost rezolvat prin omorârea democrației din păcate și prin crearea Imperiului. A doua situație este cea a Iranului, în timpul șahului și în anii '70 când au venit după extremiștii religioși de acolo.

Ce cred eu că se întâmplă... În momentul în care e un influx imens de bani și de bunăstare care vine într-o societate, evident că această alocare de bani în plus nu poate să fie egală la toată lumea. Și atunci ce se întâmplă, în mod natural, este că unii oameni câștigă mai mult decât ceilalți. Unii câștigă cumva această tranziție mai bine decât ceilalți.

Deci există o pătură a societății care chiar dacă o duce poate de două ori mai bine decât o ducea acum 10-15 ani, vede diferențe foarte mari cu cei care poate o duc de 30 de ori mai bine decât ei, și atunci se creează nu atât o problemă că oamenii sunt săraci, nu au ce mânca, nu au unde sta. Nu e asta situația în România acum, slavă cerului! Este că s-a creat o percepție de diferențe sociale mari și mulți oameni se simt frustrați pentru că spun: „Eu de ce nu am câștigat, eu de ce nu am un BMW, de ce nu pot să mă duc și eu în Maldive?”, a spus Andrei Caramitru.

„Oamenii care s-au îmbogățit în perioada asta nu sunt doar oamenii de la stat"

Andrei Caramitru a subliniat că majoritatea economiei României este privată și că îmbogățirea nu este legată exclusiv de stat. El a explicat că frustrarea socială legată de inegalități economice este un fenomen normal, dar a fost exploatată de diverse grupuri pentru a amplifica tensiunile.

„Vă spun eu: „Fiindcă eu nu am furat”. E ideea asta: „N-am furat, n-am bani.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Exact, ceea ce este un populism. Sigur că există în perioade de tipul ăsta și corupție, dar, totuși, să nu uităm că la noi 80% din economie e pur privată. Deci în niciun caz oamenii care s-au îmbogățit în perioada asta nu sunt doar oamenii de la stat. Este o absurditate.

Dacă ne uităm la marii miliardari ai țării sau oamenii într-adevăr bogați, 90% nu au nicio treabă cu statul. Sigur că e foarte ușor să dai vina nu pe eșecul tău relativ față de altul, dai vina pe corupție, dai vina pe sistem, pe altceva.

Sunt niște fenomene normale care acum au plesnit. Era frustrarea asta în societate, dar această frustrare a fost folosită ca armă de alții.”, a spus Andrei Caramitru la DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel