Andreea Sava: Cheia vieții sănătoase. Regulile doctorului Menci
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
 Siluetă
Siluetă
Îți dorești o viață sănătoasă și nu știi de ce ar trebui să ții cont? Andreea Sava, de la Antena 3, prezintă pe blogul personal, câteva reguli ale doctorului Menci.

1. Nu există viață fără apă și fără mișcare
Orice celulă a corpului are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător iar fără mișcare aceste mecanism extraordinar, care este corpul uman, va începe să scârțâie. Totul în viață funcționează după principiile fizicii, inclusiv organismul uman.

2. Nicio zi fără legume și fructe

Sunt principalele surse de nutrienți esențiali organismului. Fără aceștia, apar deficiențe care apoi se traduc în boli.

Fructele trebuie mâncate separat de mese, la distanță de măcar o oră și în prima parte a zilei pentru că îngreunează digestia. Nu toate, desigur, dar aici vorbim despre cazul general.

La legume, însă, nu există restricții. Pot fi mâncate oricând, în orice cantități sau combinații. Condiția este să fie consumate crude, așa e cel mai bine, ori făcute pe grătar sau la abur.

3. Grăsimi, alcool și dulciuri, ocazional

Grăsimile trebuie consumate în cantități mici, adică uleiuri și cele de origine animală, cu salate sau legume pentru că lactatele, carnea și preparatele din carne au propriul conținut de grăsimi.

Grăsimile, alcoolul și dulciurile au aport caloric mare, mai ales când sunt adaosuri la alimente, de exemplu grăsimi tartinabile, pentru prajit, maioneze, dulciuri concentrate sau sucuri, mai spune doctor Menci.

4. Nu vă suprasolicitați metabolismul cu amestecuri de alimente

Tot profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că stomacul uman nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Și orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă reprezintă mâncare concentrată. Explicația este că fiecare aliment este digerat diferit și cu viteze diferite, fiindcă enzimele digestive sunt foarte specializate.

Așadar, o greșeală majoră este să consumați mai multe feluri de proteine de origine animală la aceeași masă, carne, ouă sau lactate, de exemplu. În special asocierea carne-lactate, din cauza cazeinei din lactate care, în contact cu sucurile gastrice, va forma un înveliș care va face carnea foarte greu de digerat. De asemenea, o combinație proastă este între carne și făinoase sau între amidonoase și făinoase.

5. O dietă completă – omul a fost lăsat de Dumnezeu omnivor

Nicio dietă extremă, doar pe bază de proteine sau vegetariană de exemplu, nu asigură întregul complex de nutrienți necesar organismului. Una este deficitară în fier, calciu, aminoacizi esențiali, cealaltă în vitamine, unele minerale, fibre, antioxidanți, spune tot profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

6. Mai important decât ce mănânci e cum gătești alimentele

Prin prăjire, și cel mai sănătos aliment este încărcat cu grăsimi nesănătoase, ba chiar toxice, în unele cazuri. Plus asocierea cu tot felul de sosuri sau din seria combinațiilor nocive, expuse în tabelul de mai sus.

7. Detoxifiază-ți organismul, din când în când

Ne bombardăm zilnic organismul cu toxine, fie că vorbim despre vicii, alimentație nesănătoase sau doar despre aerul poluat pe care-l respirăm. Așadar, organele responsabile cu digestia și curățarea acestor toxine au și ele nevoie de ajutor din când în când.

Vezi și: Dieta de balerină. Andreea Sava demontează orice mit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel