Andi Cristea (PSD): Drepturile omului trebuie să fie bine integrate în Metavers
Miercuri, 23 martie, la sediul Consiliului Europei de la Paris a avut loc prima audiere cu privire la riscurile și oportunitățile tehnologiei Metaverse.
Dosarul Metaverse este gestionat, în calitate de raportor european, de deputatul social democrat Andi Cristea, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În cadrul ședinței de miercuri a Comisiei pentru știință, media, educație și cultură, a avut loc un schimb de opinii cu doi experți - Patrick Penninckx, Directorul Departamentului Societății Informaționale, Direcția Generală Drepturile Omului și Statul de Drept din Consiliul Europei, și respectiv Verity McIntosh, cercetătoare, lector universitar în realități virtuale și extinse la Universitatea din West of England, Bristol, și membră a Centrului de Cercetare a Culturilor Digitale, Regatul Unit.
Aceștia au prezentat rapoarte și studii cu privire la efectele tehnologiei Metaverse, care sunt anexate și pot fi preluate public cu menționarea autorilor.
Membrii Comisiei au fost de acord cu propunerea deputatului român, de a invita companiile de tehnologie relevante, Google, Meta și Microsoft la următoarea audiere care se va desfășura la Westminster, Londra, la data de 1 iunie.
În cadrul întâlnirii, Andi Cristea a declarat:
„Provocarea cu care ne confruntăm este să menținem societatea stabilă în fața schimbărilor tehnologice rapide și să calibrăm instrumentele juridice și instituționale existente pentru a proteja și promova democrația, drepturile omului și statul de drept.
Autoreglementarea s-ar putea să nu fie suficientă, iar dialogul și cooperarea dintre instituții, mediul academic și sectorul privat sunt esențiale.
Prezentul raport nu este destinat să acopere toate domeniile de funcționare și problemele legate de utilizarea realității virtuale și a Metaversului. În schimb, aș dori să deschid calea pentru o reflecție generală a Adunării Parlamentare cu privire la acest fenomen emergent, așa cum s-a procedat în 2017 prin Recomandarea 2102 privind convergența tehnologică, inteligența artificială și drepturile omului, pe baza unui raport al acestei comisii, care a declanșat apoi o dezbatere și o activitate mai profundă din partea Adunării.
Transmit un mesaj puternic că drepturile omului trebuie să fie bine integrate în Metavers, încă de la început.
Multe întrebări rămân deschise cu privire la modul în care drepturile omului și libertățile fundamentale pot fi protejate în Metaverse. Ce jurisdicție se aplică? Cine are drepturile și responsabilitățile - persoana sau avatarul? Cine exercită autoritatea și cum se limitează această putere pentru a evita noi forme de autocrație? Ce rol ar trebui să joace Consiliul Europei în stabilirea standardelor?
Scopul meu ca raportor este de a extinde această dezbatere și de a identifica răspunsuri cu ajutorul membrilor comisiei și al experților invitați.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News