ANCOM: Viteza medie de transfer date prin internet, în creştere
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Încă suntem fruntaşi la capitolul viteză internet. Anul trecut, viteza internetului atât mobil, cât și fix a urcat în România, potrivit datelor platformei Netograf, citate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În 2022, utilizatorii de internet fix prin cablu din România au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, și o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni, potrivit ANCOM.

Creșteri similare au fost înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior și o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare față de anul 2021. ”Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarcă o tendință de echilibrare între vitezele de upload și download pe cablu și wifi pentru furnizorii mari de pe piața din România, fapt care sugerează o adaptare a serviciilor de comunicații electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor. De asemenea, această tendință semnalizează debutul unei digitalizări de masă, în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conținut peste internet pentru tot mai multe activități ce necesită și o viteză uplink semnificativă, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau teleșcoala, se arată pe siteul ANCOM.

În ce privește vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, ANCOM spune că a remarcat o creștere ”de bun augur” chiar și în lipsa unor implementări naționale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel